Johan de Niet is per 1 maart 2016 de nieuwe directeur van poppodium NIEUWE NOR in Heerlen

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Door bezuinigingen zijn culturele instellingen financieel onder druk komen te staan. Toch gaat het leegstaande pand, ‘Het Kegelpaleis’, naast de NIEUWE NOR, omgebouwd worden tot een popproductiehuis. Er komen nieuwe faciliteiten zoals oefenruimtes, een kleine zaal en wellicht zelfs een eigen platenlabel. Tijdens dit interview zal Johan inzicht geven over de toekomstige plannen van de NIEUWE NOR.

Voorheen was u werkzaam als programmamanager bij Stadsregio Parkstad. Waarom heeft u ervoor gekozen deze overstap te maken?

“Ik was in mijn vrije tijd al veel bezig met muziek, zowel uitvoerend als met het organiseren van festivals. Het leek mij altijd geweldig om ook als beroep hier iets mee te mogen doen. Toen de functie van directeur van poppodium de NIEUWE NOR vrijkwam, heb ik zonder enige twijfel gesolliciteerd op deze droombaan!”

Wat zijn uw doelen als nieuwe directeur van de NIEUWE NOR?

“Een van de belangrijkste opdrachten is het ontwikkelen van het naastgelegen leegstaande pand ‘Het Kegelpaleis’ tot een popproductiehuis. Dit pand moet verbouwd, of misschien wel gesloopt worden. In dat geval komt er een nieuw pand voor terug dat bij de NIEUWE NOR zal gaan horen. Hier komen oefenruimtes en een kleine zaal. Wellicht zelfs een eigen platenlabel. Het moet een productiehuis worden voor iedereen die iets met muziek willen doen; van drie 50-jarigen die in een bandje spelen tot een potentiële band met jonge professionele muzikanten die wij onder onze hoede nemen en verder helpen groeien. Ook is er ruimte voor pop gerelateerde dingen, zoals een dansschool voor breakdance. De concerten en de zaal moeten de bands inspireren. Ook komt er een dj-lab en een proefpodium voor talent en kleinere producties.
Een ander doel is het professionaliseren van de horeca en ervoor zorgen dat de organisatie een structuur krijgt. Iedereen moet weten wat van hem of haar verwacht wordt, maar het moet vooral leuk zijn om bij de NIEUWE NOR te werken of vrijwilliger te zijn.”

NIEUWE NOR heeft inderdaad een grote groep betrokkene vrijwilligers en slechts drie mensen in vaste dienst. Waarom is er gekozen voor deze structuur binnen het bedrijf?

“Het is zo dat door de bezuinigingen culturele instellingen onder financiële druk zijn komen te staan. Het technische personeel bestaat uit ongeveer tien personen en zijn stuk voor stuk zzp’ers. Daarnaast hebben wij inderdaad al jarenlang een team van ongeveer 60 vrijwilligers. Niet iedere show is kostendekkend en deze constructie is nodig om spannende acts te kunnen laten zien en nieuwe muziek te laten ontdekken.”

Het plan voor het ombouwen van ‘Het Kegelpaleis’ tot een popproductiehuis werd al in 2012 gelanceerd, waarom gaat het nu pas van kracht?

“Het plan was eerst gekoppeld aan een woningbouwplan dat ernaast lag. Dit maakte de exploitatie moeilijk en daarom kwam het niet rond. Nu is het plan losgeknipt en ontwikkelt de gemeente het samen met ons.”

Voor de mensen die nog nooit gehoord hebben van de NIEUWE NOR, wat is dit poppodium volgens uw beleving? En wat maakt de NIEUWE NOR hét poppodium van Parkstad Limburg?

“Het is dé plek waar je nieuwe popmuziek of dancemuziek kunt ontdekken, waar talent een kans krijgt of waar je spannende bands kunt zien. Daarnaast is de NIEUWE NOR ook het kenniscentrum in Parkstad Limburg voor popmuziek, wij hebben het netwerk en organiserend vermogen. Wij willen dan ook andere partijen helpen bij het organiseren van evenementen.”

Uw voorganger was Joery Wilders. Wat gaat u zeker anders doen dan hij?

“Ik ga mij richten op de interne organisatie. Hier valt nog veel meer uit te halen en dat vind ik inspirerend.”

Wat gaat u dan zeker niet anders doen, maar juist net voorzetten?

“De programmering, die is heel goed en daar zit een sterk team achter.”

Interview en tekst: Lotte Krutzen