Officiële ‘lancering’ Maankwartier Noord

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Sinds vanmiddag is Heerlen ‘officieel’ een markant stukje nieuwbouw rijker. Géén dertien-uit-een-dozijn nieuwbouw, geen Vinex-achtige blokkendoosconstructies, geen zoveelste kopie van een doorsnee winkelstraat.

Aan de noordzijde van het station werd het eerste deel van het Maankwartier officieel ‘gelanceerd’. Maankwartier Noord, een woon/werk/ recreatieplein met on-Nederlandse façades, balkons, erkers en raampartijen.
Het officiële startritueel geschiedde door burgemeester Ralf Krewinkel, wethouder Barry Braeken, Robèrt Kersjes van Weller Wonen en uiteraard de bedenker van het complex, Michel Huisman. Gevieren brachten zij met een krachtige druk op de knop de Zonnespiegel van de Heliostaat in beweging.

Begin van een nieuw tijdperk

IMG_20160530_162611In zijn openingswoord sprak een trotse burgemeester Krewinkel over het begin van een nieuw tijdperk. Het oude stationsgebied van vóór actie Hartslag is met dit Maankwartier als een Fenix uit zijn as herrezen. De burgervader zou dit moment dan ook graag als omslagpunt ijken in de beleving van Heerlen. De beleving en het imago waarover al langere tijd wordt gediscussieerd, en die zou moeten uitmonden in een ‘urban-city’ met vernieuwd zelfvertrouwen. Krewinkel gelooft “met het Maankwartier goud in handen te hebben” en is er van overtuigd dat dit stukje Heerlen volop kansen biedt voor bewoners en ondernemers.

Schop onder z’n kont

Michel Huisman genoot zichtbaar van het resultaat tot nu toe. Terwijl dit pas het eerste gedeelte van het Maankwartier is. Er volgen nog twee delen, het zuidelijk gedeelte aan de centrumzijde van het spoor, en het gedeelte op ‘de plaat’, over het spooremplacement gesitueerd dat de fysieke verbinding vormt tussen noord en zuid.
Ook Huisman denkt dat het Maankwartier de stad zal veranderen, 100% zelfs. Of zoals hij het iets plastischer verwoordde, “het Maankwartier zal de stad díe schop onder z’n kont geven die de stad in 1980 al nodig had”.

Reacties