Heerlen gaat werken aan onderscheidende en aantrekkelijke binnenstad

Foto: Gemeente Heerlen

Heerlen gaat de komende tijd hard aan de slag om te werken aan een onderscheidende en aantrekkelijke binnenstad. Een binnenstad met een duidelijk en geheel eigen urban profiel dat een toevoeging is aan de stedelijke kwaliteiten in Limburg en de Euregio.

In nauwe samenwerking met de Provincie Limburg en IBA Parkstad heeft de gemeente Heerlen een concept-bidboek gemaakt. In dit bidboek staan doelstellingen en ambities die de gemeente Heerlen voor haar centrum wil gaan realiseren. Samen met de provincie, IBA Parkstad en andere partners in de stad, wil de gemeente de schouders onder deze plannen zetten: Op weg naar een krachtige binnenstad en een hoogstedelijk centrum voor Parkstad.

Het concept-bidboek is aangeboden aan de gemeenteraad van Heerlen. Die krijgt de gelegenheid om een zienswijze te geven. Daarna wordt het formeel aangeboden aan de Provincie Limburg om hierover met elkaar in gesprek te gaan over de gereserveerde stedelijke ontwikkelingsgelden.

Gezamenlijk resultaat

De gemeente, de provincie en IBA streven naar een gezamenlijk resultaat en zijn benieuwd naar de zienswijze van de gemeenteraad. De bedoeling is om de komende jaren zichtbare resultaten te boeken voor het urban karakter en de onderscheidende kwaliteit van Heerlen duurzaam te versterken. Hiervoor willen de gezamenlijke partijen samen 30 miljoen euro inzetten. De eerste resultaten zullen in de komende jaren (2017, 2018 en 2019) zichtbaar worden. In het tentoonstellingsjaar van IBA in 2020 worden de gezamenlijke successen uiteraard ook volop geëtaleerd.

Urban profiel

Heerlen heeft een urban profiel: op plekken rauw, experimenteel, eigentijds, innovatief, jong en creatief van geest. Deze urbane beleving is vooral tastbaar in de binnenstad van Heerlen. Door hier sterk op in te zetten, verbeteren we de bestaande kracht en identiteit van de regio. We onderscheiden 4 verschillende urbane sferen: ’Urban Experience’, ‘Urban Heritage’, ‘Urban Culture’ en ‘Urban Living’. In deze concentratiegebieden ligt de oorsprong van elementen die door de hele stad voelbaar zijn.