Spoorwegviaduct Buitenring ingeschoven bij Eygelshoven

Foto: Project Buitenring Parkstad Limburg

Van donderdag 5 mei tot maandagochtend 9 mei 2016 werken ProRail en de Aannemerscombinatie BPL gedurende 100 uur schouder aan schouder aan de plaatsing van het viaduct onder de spoorlijn van Kerkrade naar Heerlen.

Onder het viaduct komt later de Buitenring Parkstad Limburg te lopen. Gedurende dit weekend wordt continue doorgewerkt (ook in de nachten) aan het inschuiven van het viaduct, dat volledig náást de uiteindelijke locatie is gebouwd om te voorkomen dat de dienstregeling gedurende enkele maanden er uit zou liggen. Bijzonder is dat dit strak geregisseerde, technische hoogstandje gedurende de volle 100 uur gevolgd kan worden door publiek vanaf een tribune aan de overzijde van de weg.

Geen alledaagse klus

Het inschuiven van een viaduct is bepaald geen alledaagse klus. De bijzondere werkwijze is gekozen om de overlast voor de treinreizigers zoveel mogelijk te beperken. Door de volledige tunnelmoot te bouwen naast de uiteindelijke plek is de onderbreking in de dienstregeling beperkt tot 100 uur.
Allereerst worden de bovenleidingen opgetild door twee enorme kranen. Deze houden de leidingen gedurende het hele werk in de hoogte. Het huidige spoor wordt verwijderd en het talud onder het spoor wordt weggegraven. Dan wordt de tunnel letterlijk over tijdelijke geleiders op zijn plaats geschoven, hetgeen uiterst nauwkeurig moet gebeuren. Vervolgens wordt het spoor teruggebouwd en de treinverbinding hersteld. Op maandagochtend 9 mei kunnen de eerste reizigers dan over het nieuwe viaduct reizen.

Publiek welkom

Vanaf vanaf vandaag tot en met maandag 9 mei 05.00 uur is publiek van harte welkom om de werkzaamheden te komen bekijken. Tegenover het spoorviaduct wordt een tribune geplaatst die 24 uur per dag open is voor publiek (zie onderstaande situatietekening). Door middel van een informatiebord kunnen de bezoekers volgen welke werkzaamheden op dat moment worden uitgevoerd. Deze tribune biedt ook een unieke kans aan (hobby)fotografen om het proces te volgen en vast te leggen. Parkeren kan op een nabij gelegen terrein. Er is een veilige looproute naar de tribune (oversteek onder begeleiding van verkeersregelaars) en bij de tribune kan een kop koffie en een broodje worden gekocht.

Situatieschets
Situatieschets