Campagne ‘Fiets op, modus aan’ in volle gang

Foto: fietsmodus

Jaarlijks gebeuren er veel ongevallen met fietsers door mobiel telefoongebruik in het verkeer. Bij 1 op de 5 fietsongevallen waar jongeren betrokken zijn, speelt mobiel telefoongebruik een rol. De campagne ‘Fiets op, modus aan’ stimuleert jongeren hun telefoon niet te gebruiken als ze op de fiets zitten.

Eric Geurts, gedeputeerde Verkeer: “In 2016 staat het thema aandacht op de weg centraal in Limburg. Check je al fietsend je berichten, dan zie je niet wat er om je heen gebeurt en heb je grote kans op een valpartij of een botsing. Levensgevaarlijk dus, niet alleen voor jezelf maar ook voor andere weggebruikers.” Het reactievermogen, de controle over het voertuig, je aandacht voor andere weggebruikers, verkeerssituaties, verkeersborden of aanwijzingen alles wordt beïnvloed. De kans op een botsing, een bermongeval of een valpartij wordt sterk vergroot omdat je rijprestatie afneemt. Deze campagne stimuleert jongeren om hun aandacht bij de weg te houden en ongevallen te voorkomen op een leuke manier.

Campagne in Limburg

Naast posters en sociale media aandacht worden bij diverse scholen een krijttekening van de fietsmoduscampagne geplaatst. Ook vinden dit jaar circa 50 promotieacties op verschillende locaties in Limburg plaats, waaronder middelbare scholen, regionale opleidingscentra, evenementen en binnensteden. Het campagneteam van TeamAlert en Veilig Verkeer Nederland gaat in gesprek met jongeren om ze bewust te maken van de gevaren van mobiel telefoongebruik in het verkeer. Ook wordt er uitleg gegeven over de Fietsmodus app.

Fietsmodus app

De Fietsmodus is een app die zowel landelijk als regionaal wordt gepromoot onder jongeren.
Het gebruik van de app stimuleert jongeren om hun telefoon niet te gebruiken tijdens het fietsen. Wanneer jongeren de app aanzetten en tijdens het fietsen geen gebruik maken van hun mobiele telefoon, verzamelen ze punten en maken ze kans op mooie prijzen. Hoe langer ze tijdens het fietsen van hun apps af weten te blijven en hoe vaker ze de Fietsmodus-app gebruiken, des te groter de kans op één van de vele prijzen. Zo kunnen ze onder andere bioscoopkaartjes, een speakerboxje of een fiets winnen.

Klik hier voor meer informatie.