Gemeenten en Provincie bepalen voortaan samen wáár en hóe in Limburg nieuwe huizen, winkels en kantoren komen of waar nieuwe bedrijventerreinen worden aangelegd.
Deze regionale uitwerking tussen alle Zuid-Limburgse gemeenten en de Provincie Limburg werd vandaag overeengekomen in kasteel Wittem. Dit Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) is al eind maart door de Midden-Limburgse gemeenten getekend, Noord-Limburg volgt naar verwachting op 20 april.
Leegstand
De regionale aanpak is nodig omdat Limburg voor enkele uitdagende maatschappelijke en ruimtelijke opgaven staat. Zo zijn er op plaatsen teveel woningen, winkels en kantoren, met als gevolg leegstand. Veel inwoners krijgen hun woning niet meer verkocht, met dalende vastgoedwaarden en hypotheken die onder water te staan als gevolg.
"Tel daar bij op de vele vrijkomende agrarische bedrijven en monumenten, het maatschappelijk vastgoed, scholen, een overaanbod aan verblijfsrecreatie. Dan is duidelijk dat we met zijn allen in deze regio een ingewikkelde maatschappelijke opgave onder ogen moeten zien," zei gedeputeerde Hans Teunissen. "Het is belangrijk dat deze vraagstukken op regionale schaal worden aangepakt. Het vaststellen van de bestuursovereenkomst is de eerste stap."
De overeenkomsten vloeien voort uit het zogeheten Provinciaal Omgevingsplan Limburg. Dat plan, dat uitzicht biedt op de toekomstige ontwikkelingen in Limburg op het gebied van wonen, werken, recreatie en natuur, zal nu door de gezamenlijke gemeenten en Provincie op detailniveau worden uitgewerkt.