Nederland telt nu meer dan 17 miljoen inwoners

Foto: James Cridland/Foter.com/CC BY

Vandaag, 21 maart 2016, is het aantal inwoners van Nederland boven de 17 miljoen uitgekomen.

Vijftien jaar geleden, in 2001, waren dat er nog 16 miljoen. De miljoen inwoners zijn voor het grootste deel terechtgekomen in gemeenten die al dichtbevolkt waren, vooral gelegen in de Randstad. Dit meldt het CBS.

100 duizend Amsterdammers erbij

De miljoen extra inwoners die Nederland op 21 maart 2016 telt in vergelijking met vijftien jaar geleden, zijn niet gelijkmatig over de Nederlandse gemeenten verdeeld. Amsterdam kreeg er in die periode de meeste inwoners bij: bijna 100 duizend. Daarna volgen Utrecht, Den Haag en Almere. In vergelijking met de andere grote gemeenten was de bevolkingsgroei in Rotterdam met 20 duizend extra inwoners in deze periode betrekkelijk gering. In de regio Rijnmond manifesteerde de bevolkingsgroei zich voornamelijk in enkele gemeenten rond Rotterdam, zoals Pijnacker-Nootdorp, Barendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.

Mijnstreek krimpt sterkst

Tegen de ontwikkeling van de landelijke bevolkingsgroei in is het aantal inwoners in 109 van de huidige 390 gemeenten afgenomen tussen 2001 en 2016. In absolute zin daalde het aantal inwoners het meest in de 3 Zuid-Limburgse gemeenten Heerlen, Kerkrade en Sittard-Geleen. Het inwoneraantal van de gemeente Heerlen kromp de afgelopen 15 jaar met 7.700 naar de 87.452 inwoners die de gemeente op 1 januari van dit jaar telde.