Bergen in de hoofdrol tijdens het Dutch Mountain Film Festival 2016

Foto: DMFF

Een filmfestival met bergfilms in de hoofdrol in Nederland lijkt op het eerste oog een vreemde combinatie. Toch is het Dutch Mountain Film Festival (DMFF), dat plaatsvindt van 6 tot en met 13 maart, behoorlijk succesvol.

Met meer dan 40 internationale films – speelfilms, documentaires, filmverslagen en artistieke producties – op het programma, evenals fototentoonstellingen, lezingen en bergsportactiviteiten, kunnen berg-, natuur- en filmliefhebbers gedurende 8 dagen hun hart ophalen in Heerlen en omgeving.

Daar waar de bergen beginnen

Volgens initiatiefnemers Toon Hezemans en Thijs Horbach is de locatie voor het filmfestival helemaal niet zo vreemd. “Hier in Limburg bevinden we ons aan de rand van een bijzonder en grensoverschrijdend natuurgebied, het Rijnlands Leisteenplateau. Dit middelgebergte strekt zich uit over Duitsland, België, Luxemburg en een klein stukje Nederlands Limburg. Veel bergfilmfestivals vinden plaats in dorpen en steden in de periferie van een berggebied. Wij zijn daar geen uitzondering op.”
Wat het Dutch Mountain Film Festival echter wel uniek maakt, is het feit dat het zich niet beperkt tot één stad, maar dat het programma plaatsvindt op meerdere locaties in het zuiden van de provincie Limburg – in Heerlen, Kerkrade en Vijlen – en in het Duitse grensgebied, namelijk in Aken. “We willen bezoekers in een goede ambiance kunnen laten genieten van de films”, vervolgen Toon en Thijs. “In een gebied dat zo dicht tegen Duitsland aan ligt, is het heel eenvoudig om dan over de grens heen te kijken. Bovendien hebben Duitsers nog meer affiniteit met bergen dan Nederlanders. Elk jaar mogen we een grote schare Oosterburen verwelkomen op ons festival.”

Bergfilms

Adembenemend uitzicht, opgaan in de beweging, overleven in extreme omstandigheden, continu grenzen opzoeken, oog in oog met de natuur komen, adrenalinekicks, ontnuchtering, troost en inspiratie. De bergen zijn een schatkist voor verhalen.
Het Dutch Mountain FilmFestival combineert de vertoning van bergfilms met andere programma-onderdelen zoals tentoonstellingen, lezingen en buitensportactiviteiten. Bijzonder is een fototentoonstelling met 3D beelden van de Catalaanse bergbeklimmer Emili Juncadella uit begin vorige eeuw.

Filmprijzen

Zoals een goed filmfestival betaamt, worden ook tijdens het DMFF awards uitgereikt aan filmmakers die uitblinken. Dit jaar ontving de organisatie van het DMFF 160 inzendingen uit meer dan 50 verschillende landen. Op 13 maart maakt de organisatie bekend welke inzendingen de drie prijzen in ontvangst mogen nemen. De hoofdprijs – de crossborder DMFF award, inclusief een bedrag van € 1500,-  – wordt uitgereikt aan de maker van de meest artistieke bergfilm. Andere prijzen zijn de De Spiegel Best Newcomers Award en de Parkstad Limburg Jury Award.

Praktische informatie

Het programma van het Dutch Mountain Film Festival vindt plaats op verschillende locaties: Filmhuis De Spiegel in Heerlen, Cube, Columbus en Continium in Kerkrade, Hotel/Café/Restaurant Cuba Libre in Vijlen, Galerie Kunstmoes in Heerlen, SCHUNK in Heerlen en Apollo Kino in Aken. Sommige onderdelen van het programma zijn gratis. Voor andere programma-onderdelen zijn kaarten te koop via de website www.dmff.eu.