Eigen risico 2014 – 2015 mogelijk alsnog dit jaar te betalen

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Mocht uw betaalde eigen risico van de ziektekostenverzekering in 2015 naar uw gevoel heel erg zijn meegevallen, juich dan toch maar niet te vroeg. Het kan namelijk heel goed zijn dat een deel van dit eigen risico alsnog in rekening wordt gebracht.

Wie als patiënt in 2015 een ziekenhuis heeft bezocht, ontvangt mogelijk pas in 2016 de rekening voor het eigen risico van de zorgverzekeraar. Dit heeft vooral te maken met een aantal doorgevoerde wijzigingen in de landelijke regels die de samenstelling van de ziekenhuisrekeningen bepalen. Hierdoor ontvangt de zorgverzekeraar de rekening van het ziekenhuis later, zodat de zorgverzekeraar die rekening op haar beurt pas later bij de klant aanbiedt.

Zuyderland

Naast die landelijke veranderingen heeft Zuyderland Medisch Centrum ook nog eens te maken met de in 2015 gerealiseerde fusie tussen Atrium Medisch Centrum Parkstad en Orbis Medisch Zorgconcern.
Als gevolg van deze fusie kwam er een nieuw ziekenhuisinformatiesysteem en nieuw betalingssysteem dat veel tijd en nazorg kostte. Daardoor stuurde Zuyderland een deel van de rekeningen van de in 2014/2015 geboden zorg pas in 2016 naar de zorgverzekeraar.
Het kan dus zo zijn, dat een cliënt van Zuyderland pas in 2016 met een rekening van het eigen risico 2015 of zelfs 2014 wordt geconfronteerd.
In het najaar ontvangen zorg werd altijd al pas in het jaar erop in rekening gebracht, maar in 2016 geldt dat bij Zuyderland nu ook voor de zorg die al vóór najaar 2015 werd verleend.