Gemeente Heerlen verlengt ‘Buurtactie’ in 2016

De pilot ‘Buurtactie’ van de gemeente Heerlen wordt wegens succes verlengd in 2016. Weliswaar vanwege de bezuinigingen teruggebracht naar een kleiner subsidiebudget, maar daarmee kunnen inwoners van de gemeente toch een bijdrage aanvragen voor kleinschalige initiatieven en acties die het netwerk in de buurt versterken.

Ook in 2016 subsidie voor kleinschalige bewonersinitiatieven

Het gaat er om dat er een (nieuwe) ontmoeting of een nieuw contactmoment tussen inwoners ontstaat. De pilot Buurtactie 2015 bleek aan een duidelijke behoefte te voldoen. Tussen 1 januari en 1 november 2015 zijn er 84 aanvragen ingediend. De gemiddelde bijdrage was €1400. De aanvragen werden beoordeeld door een commissie met vertegenwoordigers van buurtorganisaties en gemeente.

Voorbeelden

Een greep uit de initiatieven die met buurtactie-bijdragen mogelijk werden gemaakt in 2015: allerlei straatbarbecues en feesten, een knutselmiddag, het gezamenlijk aanleggen, onderhouden of opknappen van moestuintjes, een kapelletje, een mijnmonument of een buurtontmoetingsplek, het initiatief ‘kom eens op de soep’ voor ouderen, de bouw van een ‘bakhoes’, het voetbaltoernooi de ‘Koempelcup’, een vossenjacht, een fietstocht, etc.

Nieuwe contacten

Bij de buurtactie gaat het er vooral om dat er nieuwe contacten of nieuwe contactmomenten ontstaan in de buurt. De regeling is niet bedoeld om al bestaande feesten of initiatieven van buurtbewoners te financieren, maar juist om van toegevoegde waarde te zijn voor de sociale cohesie.

De buurtactieregeling is een aanvulling op het budget voor de buurtorganisaties. Tussen 2008 en 2012 kende Heerlen een succesvolle buurtactieregeling, toen betaald met middelen van het Rijk. Vorig jaar voerde Heerlen opnieuw een proef in met een ‘eigen’ Buurtactieregeling die met gemeentelijk budget wordt gefinancierd. Vanwege bezuinigingen wordt het budget voor 2016 wel teruggebracht naar €50.000, en wordt de maximale bijdrage voor de aanvragen bijgesteld van € 5.000 naar € 2.500. Uit de evaluatie 2015 blijkt namelijk dat de meeste aanvragen ruim onder dat bedrag liggen.