Nieuwjaarstoespraak burgemeester Heerlen 2016

Tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie van het college van B&W en de gemeenteraad van Heerlen hield Ralf Krewinkel vanavond zijn eerste nieuwjaarstoespraak als burgemeester van Heerlen. Hij introduceerde daarin de term #teamheerlen.

#Teamheerlen zijn alle inwoners van de gemeente Heerlen samen, en de burgervader vraagt om alle zaken die ons trots maken op onze stad op social media te delen en deze te voorzien van de hashtag #teamheerlen. Om zo bij blijvend en zichtbaar bij te dragen aan het levend houden van dit momentum van trots.

Voor degenen die niet aanwezig konden zijn of de toespraak nog eens willen nalezen is hieronder de volledige tekst weergegeven.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Heerlen 2016

#teamheerlen

Geachte dames en heren,

Voor u staat een trotse burgemeester. Trots op zijn stad, trots op de regio maar vooral trots op wat we hier dagelijks met elkaar presteren.

Een korte terugblik op 2015: het Jaar van de Mijnen bracht de geschiedenis en het heden van onze prachtige regio in beeld en dichter bij mekaar. Maar het was vooral het jaar van de mensen.
Cultura Nova vierde het 25-jarig jubileum met een fantastische opening, een super programmering en meer bezoekers uit de hele regio.
Serious Request was een ongekend succes. Meer dan 658.000 mensen bezochten Heerlen. Bij velen is daarbij ons imago naar de knoppen gegaan: terecht!

Maar het meest trots ben ik op wat dit met de mensen in Heerlen gedaan heeft. Zelfbewust, met trots zeggen dat ze van Heële zijn. Exemplarisch was voor mij een inwoonster die met tranen in de ogen vertelde hoe geweldig ze Heerlen vond. Dat ze dit nog mocht meemaken.

Dit alles kan de gemeente niet alleen, de bewoners niet alleen, de ondernemers niet alleen, de verenigingen en stichtingen niet alleen…
Dit doen we samen. Vanaf nu wil ik de term ‪#‎teamheer‬len introduceren.
#Teamheerlen zijn wij samen. Ik wil u vragen om bij alle zaken die u trots maken op onze stad op social media te delen en te voorzien van de hashtag #teamheerlen. Zo dragen we blijvend, zichtbaar, bij aan het levend houden van dit momentum van trots.

2016

2016 is een jaar waarin opnieuw veel van ons gevraagd wordt.
Heerlen is al jaren bekend als sociaalste stad van Nederland. Ook komend jaar zal de sociale agenda een centrale plek in Heerlen innemen. Dit gaat verder dan alleen sociale zaken en zorg. Dit gaat ook over zoeken naar oplossingen in de wijken, sociale coalities in de wijken verstevigen of smeden.

Heerlen maakt ook een sociale keuze als het gaat om het belang van kinderen. Het kind staat altijd centraal. Dit college staat schouder aan schouder met hulpverleners, leraren, artsen en vrijwilligers die elke dag opnieuw keihard werken om onze kinderen veilig en gezond te laten opgroeien. Zo willen we ervoor zorgen dat alle kinderen dezelfde kansen krijgen in het leven, in welke straat of buurt ze ook geboren worden.

Solidariteit blijft een woord dat we in Heerlen hoog in het vaandel hebben staan. Solidariteit met mensen die het moeilijk hebben. Solidariteit met mensen in onze stad, in onze regio, maar zeker ook met mensen die onze hulp nodig hebben. Vluchtelingen waren, zijn en blijven welkom in Heerlen.

Duurzaamheid is een thema dat komend jaar praktisch en tastbaar wordt voor onze inwoners. Duizenden daken in Parkstad worden de komende jaren belegd met zonnepanelen. Zo maken we écht een stap naar een duurzamere energievoorziening én zorgen we ervoor dat veel Heerlenaren geld in de portemonnee overhouden!

Samenwerking blijft ook dit jaar speerpunt van beleid. Samenwerking in Parkstad Limburg met onze buurgemeenten, samenwerking in Zuid-Limburg met onze Tripool-partners Maastricht en Sittard-Geleen, samenwerking met de provincie Limburg en vooral samenwerking in de Euregio.

Ook de samenwerking binnen IBA heeft onze prioriteit. We moeten zorgen dat we concrete projecten tot uitvoering brengen en zichtbaar maken wat de meerwaarde van IBA is voor onze burgers.
Ik wil me komend jaar sterk maken om deze agenda samen met College en Raad vorm te geven. In mijn eerste honderd dagen als nieuwe burgemeester hebben we gezamenlijk hiervoor een houtskoolschets laten zien.

Samen met onze vrienden uit Landgraaf gaan we intensief op zoek naar welke vorm van samenwerking het beste is. Van netwerksamenwerking tot herindeling zullen we onderzoeken. Anders dan in het verleden zal herindeling, hoewel anderen ons soms anders willen doen geloven, niet als uitgangspunt voorop staan. De inhoud is leading. We zullen zien waar dit uiteindelijk toe leidt, maar laat één signaal helder zijn: Heerlen zal zich maximaal inspannen om dit tot een succes te maken. Ik nodig op deze plek nogmaals onze andere buurgemeenten uit om samen met Landgraaf en ons deze gezamenlijke weg te gaan.

De rol van Heerlen in de Euregio verdient komend jaar ook onze extra aandacht. Als centrum gemeente is het adel verplicht om Euregionaal mee te praten, mee te denken en mee te zoeken naar meerwaarde voor onze burgers. Deze mag niet stoppen bij tanken in Duitsland. De doortrekking van de intercity van Amsterdam, via Eindhoven, Heerlen naar Aken heeft onze hoogste prioriteit. Het verheugt me dan ook dat onlangs gebleken is, en voor het eerst, dat er een meerderheid is in de Tweede Kamer om dit te bewerkstelligen.

Economisch gaat het steeds beter. Hiervan plukken de ondernemers in Heerlen meer en meer de vruchten. In het voorjaar 2016 wordt het campusgebouw van de Smart Services geopend. De eerste 350 medewerkers van diverse multinationals en kennisinstellingen zullen daar dit jaar aan de slag gaan. Ze nemen hun intrek in het totaal gerenoveerde voormalige ABP-gebouw langs de stadsautoweg. Wij zijn trots dat bedrijven en instellingen, zoals APG, Universiteit Maastricht, Provincie Limburg, Accenture en Conclusion kiezen voor Heerlen. Dankbaar zijn we richting de bestaande Smart Services partners die de basis hebben gelegd voor deze ontwikkeling.

Ook op onze andere speerpunten zien we nieuwe werkgelegenheid ontstaan. Op Trilandis krijgt de medische logistiek met een nieuwe vestiging van Acist en de uitbreiding van Abbot een betekenisvolle impuls.
In samenwerking met de Provincie verwachten wij op dit vlak nog meer goed nieuws te kunnen brengen.

Met de invulling van de Bongerd door TK MAXX krijgt de retail en het centrum een nieuwe publiekstrekker. Wij volgen de ontwikkelingen bij V&D nauwgezet. De landelijke retailproblemen treffen ook Heerlen. Waar mogelijk zullen we als gemeente blijven faciliteren.

Dit jaar wordt ook het eerste deel van het Maankwartier in gebruik genomen. Ik roep hier op tot eenheid. Of je er nu voor bent, of er tegen: het Maankwartier komt er. Maak er dan ook wat van, samen! Samen aan de slag voor Heerlen, ook al lijken belangen soms tegengesteld. Ook hier zeg ik: reik elkaar de hand. Zoek naar de overeenkomsten in plaats van de tegenstellingen.

In Heerlen Centrum wordt ook ingezet op andere beleving. Met Heerlen Mijn Stad, Streetwise en evenementen zal de beleving van Heerlen Centrum een gevoel moeten gaan geven waar je graag heen komt als consument. Ook hier geldt #teamheerlen. Dit kunnen we niet alleen, samen met ondernemers moeten we dit doel waarmaken. Om met Angela Merkel te spreken: “Wir schaffen das”

Heerlen blijft werken aan veiligheid. Voorwaar geen eenvoudige klus, maar ook hier zal komend jaar een nieuw accent komen. Er wordt een nieuw veiligheidsbeleid vormgegeven waardoor mensen in de wijken meer betrokken worden bij hun veiligheid en wijkagenten centraal komen te staan. Ik roep iedere partner in de veiligheidsketen op om in die gedachte met ons mee te denken en mee te werken.

De ingezette culturele lente mogen we langzaam omdopen in culturele zomer. Cultura Nova heeft haar jubileum op fantastische wijze gevierd, ons theater behoort tot de mooiste en besten in Nederland. De murals komen als paddenstoelen uit de grond en zorgen voor een fraai aanblik en glimlachen bij onze inwoners.
Laten we hier verder op inzetten. Cultuur en uitgaansmogelijkheden voor jongeren. Urban Culture moet leading zijn.

Dit past bij ons en laat zien we zijn: urban, jong, niet-kletsen-maar-doen / koempelmentaliteit, de stad met het rauwe (niet-af) karakter waar het ondenkbare kán!
Hiermee moeten we ons verder profileren en durven te laten zien wie we zijn.

Hier is nog een wereld te winnen. Het imago van onze stad is sinds Serious request voorgoed veranderd. Dit moeten we blijven uitdragen. Dat geldt ook voor al het goede dat in Parkstad Limburg te doen is.
We varen er allen wel bij om ons ook gezamenlijk beter op de kaart te zetten.

Om dit alles te bereiken roep ik u op met ons mee te doen.
De sterkte van een team wordt bepaald door de zwakste schakel. Laten we samen aan de slag gaan en een onverslaanbaar collectief worden. Niemand is sterker of belangrijk dan ons team #teamheerlen.

Ik wens u een geweldig 2016 toe met veel succes, geluk en gezondheid.