Architecten uit Berlijn gefascineerd door Parkstad

‘Parkstad Lost in Transformation’ is de titel van de afstudeerscriptie van 3 studenten architectuur van de Technische Universiteit Berlin. In hun scriptie, waarin ze Parkstad met Berlijn vergelijken, trekken ze verrassende conclusies over het groen, de gebouwen en de mensen die samen Parkstad maken.
Nog tot en met 17 januari exposeren ze hun bevindingen, analyses en mogelijke oplossingen in een ongewone tentoonstelling in Schunck.

Fascinatie voor Parkstad

Niet alleen tonen de studenten hun werk: ze maken zelf deel uit van de tentoonstelling. Regelmatig zijn ze aanwezig om met bezoekers van gedachten te wisselen over hun onderzoek en bevindingen. Hun fascinatie voor Parkstad is zo groot dat ze graag met bewoners en belangstellenden in gesprek gaan over hun onderzoek en oplossingen. De kwaliteit van hun scriptie en hun enthousiasme was voor IBA Parkstad een reden om ze uit te nodigen en ons deelgenoot te maken van hun perspectief op Parkstad. Vreemde ogen zien immers meer.

IBA: bekend instrument

Aanleiding voor hun belangstelling voor Parkstad was IBA – de Internationale Bau Ausstellung, die nu in de regio plaatsvindt. “In Duitsland is IBA een beproefd instrument om een stad of streek te ontwikkelen” aldus Rick Gebben, een van de 3 inmiddels afgestudeerde architecten. Zelf afkomstig uit Schinveld was het voor hem eigenlijk vanzelfsprekend om Parkstad te kiezen als afstudeeronderwerp. Philipp en Simon zijn inmiddels ook gefascineerd door de 8 gemeenten in Zuid-Limburg.

Parkstad versus Berlin

In hun studie nemen ze de opmerkelijke veranderingen in structuren van Parkstad onder de loep.Vandaar de titel: ‘Parkstad lost in transformation’. In goed Nederlands: verloren in verandering(en). Met data en tekeningen maken ze duidelijk hoe versnipperd Parkstad is: in tal van opzichten. Overigens blijkt de oppervlakte van Parkstad vergelijkbaar met die van Berlijn binnen de ring. En het vallen en opruimen van de Muur lijkt op de manier waarop Parkstad haar mijnverleden heeft gewist. Met grote gevolgen voor identiteit en vindbaarheid.

Voorbeelden

Naast een analyse van de ontwikkelingsgeschiedenis van Parkstad hebben Rick, Philipp en Simon ook enkele voorbeelden uitgewerkt die laten zien hoe verbindingen kunnen worden hersteld. Waardoor Parkstad aantrekkelijker kan worden voor bewoners en bezoekers.
Eén oplossing is extra opvallend vanwege de vooruitziende blik: een nieuwe invulling voor het oude V&D gebouw in Heerlen. Een herbestemming van het beeldbepalende pand aan de Bongerd gericht op ontmoeten en verbinden. Een maquette laat de mogelijkheden van het gebouw zien.