Geen gratis plastic tasjes meer voor een beter milieu

Foto: Keng Susumpow, Foter.com / CC-BY

Vanaf 1 januari mogen geen gratis plastic tasjes meer worden weggegeven. Consumenten gaan dan aan de kassa een klein bedrag betalen voor een plastic tas.

In Nederland gebruiken we ieder jaar bijna 3 miljard (!) plastic tasjes, dat zijn er jaarlijks 170 per persoon. De nieuwe maatregel moet het aantal plastic tasjes terugdringen en de schade voor het milieu daarmee verkleinen. Betalen voor een boodschappentas is al langer een gewoonte in de Nederlandse supermarkten. Nu gaat er een verbod gelden voor alle winkels. In sommige gevallen mogen verswaren en levensmiddelen nog wel worden verpakt in dunne plastic tasjes als dit voedselverspilling tegengaat of als er geen andere manier is deze hygiënisch te verpakken.

Bewustwording

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu): ‘Een prijs voor plastic tasjes zorgt voor meer bewustwording over afval. De praktijk wijst uit dat bij een kleine vergoeding voor een tasje de meeste consumenten er liever voor kiezen zelf een tas mee te nemen. Met minder plastic tasjes verminderen we de plastic afvalberg. Zo worden minder grondstoffen verspild, is er minder plastic troep op straat en gaan we de plastic soep in oceanen tegen.’

Het verbod gaat 1 januari in. Winkeliers mogen zelf de prijs bepalen die zij hun klanten laten betalen voor een plastic tas. De richtprijs zoals die in het verbod is opgenomen ligt op 25 cent. Tassen die zijn gemaakt van papier of andere materialen dan plastic mogen nog wel gewoon gratis worden weggeven bij de kassa. In de opstartfase kunnen ondernemers wennen aan het verbod en wordt er nog terughoudend gehandhaafd. Een informatiecampagne gaat consumenten oproepen zelf vaker een tas mee te nemen.

Effectief middel

Dat betaling een effectief middel is voor het terugdringen van het aantal plastic tasje, blijkt uit proeven in Nederland en vergelijkbare verboden in het buitenland. Het grootste Britse supermarktconcern heeft sinds dat zij vijf pence moest vragen voor een plastic tas, 80 procent minder tassen meegegeven aan klanten. Naast het Verenigd Koninkrijk is er ook in Ierland en Denemarken al een verbod op gratis plastic tasjes.

Kijk hier voor meer informatie.