Marechaussekazerne Welten genoemd als mogelijke opvang voor statushouders

De voormalige Marechausseekazerne in Welten is een van de 55 leegstaande rijksgebouwen die minister Blok aanbiedt aan gemeenten als huisvesting voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning, de zogenaamde statushouders.

Gemeente Heerlen

Of de gemeente van dit aanbod gebruik gaat maken, is niet bekend. De gemeente doet nu geen uitspraken over afzonderlijke panden. “De aanbieding van dit pand staat niet op zichzelf. We krijgen meerdere aanbiedingen die we beoordelen op wenselijkheid en haalbaarheid door gebruik te maken van criteria als inpasbaarheid, humanitair karakter en spreiding. Als gemeente Heerlen doen we ook al heel veel aan de opvang van vluchtelingen. Onder andere met de flinke uitbreiding van het AZC en de permanente huisvesting van statushouders. Als we dan aanbiedingen krijgen voor aanvullende huisvesting worden die bekeken op bovenstaande criteria en in samenhang”, aldus de persvoorlichter van de gemeente.

Provincie Limburg

Eerder al liet gedeputeerde Prevoo van de Provincie weten niet blij te zijn met het plan van Blok. De minister negeert volgens hem daarmee een door de provincie in overleg met de gemeenten en woningcorporaties opgesteld plan. Limburg heeft genoeg leegstaande woningen, waarom zouden er dan nog gebouwen van het Rijk aangepast moeten worden?

Doorstroming van statushouders

Met het aanbieden van leegstaande gebouwen van het Rijk, vooral kantoren, kazernes, gerechtsgebouwen en gevangenissen, wil minister Blok de doorstroming van statushouders uit de asielopvang versnellen. Hun plaatsen in asielzoekerscentra komen dan vrij voor nieuwe asielzoekers die nog steeds naar Nederland komen.
De opzet is dat de gemeenten de aangeboden gebouwen huren, en vervolgens doorverhuren aan commerciële verhuurders die de panden geschikt maken als woonruimte voor de vluchtelingen.

Subsidie voor sobere woonruimte

Met een subsidieregeling van € 87,5 miljoen euro moet woonruimte worden gecreëerd voor 14.000 vluchtelingen. Bovenop de bestaande woningvoorraad, zodat dit niet ten koste gaat van reguliere woningzoekenden in de sociale huursector.
Voorwaarde voor subsidie, waaronder ook het geschikt maken van de rijksgebouwen valt, is dat het gaat om sobere woonruimte voor minstens 4 vluchtelingen samen. Doordat de bewoners woonruimte delen, krijgen zij een lagere bijstandsuitkering, en komen de bewoners door de lage huur niet in aanmerking voor huurtoeslag.