Meer historische verwijzingen in Heerlens stadsbeeld

Foto: Joep van Wijk

Zoals eerder gemeld wordt er volop gewerkt op, aan en in het Pancratiusplein in het stadshart van Heerlen.

De in 2006 in het plein aangebrachte verwijzingen naar het middeleeuws verleden van de stad en het plein worden daarbij aangepast om het plein publieksvriendelijker te maken.
De verdiept in het natuurstenen plaveisel liggende goot, die grofweg de contouren van de voormalige stadswal volgde, bleek bij de talrijke evenementen steeds een sta-in-de-weg voor de goede begaanbaarheid van het plein. Om die reden wordt de goot nu aangepast.

‘Erfgoed op straat’

Daarnaast was het een al wat langer gekoesterde wens van wethouder Jordy Clemens om het verleden van Heerlen meer zichtbaar te maken in het straatbeeld. Met als motto en een soort werktitel ‘Erfgoed op straat’ zou hij de historie van Heerlen in het stadsbeeld van Heerlen willen terugbrengen. Zodat je er als het ware letterlijk tegenaan loopt. Want de geschiedenis van Heerlen is meer dan interessant, en dat al vanaf de Romeinse tijd.
De eerste stap daarin wordt nu meteen bij de huidige reconstructie van het Pancratiusplein gezet: het daar aanwezige fragment van de stadswal wordt aangepakt. De huidige gemetselde stenen verdwijnen, en daarvoor in de plaats herrijst hier een gedeelte van de stadswal zoals die er in de Middeleeuwen echt moet hebben uitgezien. Met behulp van een archeoloog is hiervoor een nieuw ontwerp gemaakt. Nog voor het begin van 3FM’s Serious Request op het plein moet dit fragment van de middeleeuwse stadswal gerealiseerd zijn.

In het kader van ‘Erfgoed op straat’ zullen in de maanden erop nog meer historische verwijzingen opduiken. “Zo gaan we de Romeinse spitsgracht naast het Thermenmuseum blootleggen. Ook willen we bijvoorbeeld een nog goed geconserveerde kelder onder een particulier pand beter zichtbaar maken en gaan we het publiek bij deze locaties informeren” aldus de wethouder.