Wandelen en ‘sterrenkijken’ op de Brunssummerheide

In de nacht van zaterdag op zondag schakelen we over naar de wintertijd. De klok gaat een uurtje terug, dus duurt de nacht in feite 60 minuten langer.

Mooie gelegenheid voor de ‘Nacht van de Nacht’, die in het teken staat van lichtvervuiling en de effecten hiervan op dier, mens en de zichtbaarheid van onze sterrenhemel.
Sterrenwacht Limburg, naaste buur en goede vriend van vereniging Natuurmonumenten in het Bezoekerscentrum Brunssummerheide, organiseert tijdens deze ‘Nacht van de Nacht’ samen met hun buren een boeiende nachtwandeling over de Brunssummerheide met als passende afsluiting een rondleiding en ‘sterrenkijken’ door de telescopen van de Sterrenwacht.

De totale activiteit begint bij het Bezoekerscentrum aan de Schaapskooiweg 99 in Heerlen van waaruit een gids u begeleidt bij de nachtwandeling over de heide. Inclusief interessante wetenswaardigheden over de effecten van licht op de natuur. Daarna laten de vrijwilligers van de Sterrenwacht u de sterrenhemel ontdekken: na een leerzame interactieve presentatie over het zonnestelsel en universum kunt u bij helder weer zelf de sterrenhemel onderzoeken.

Wilt u wandelen én sterrenkijken tijdens de ‘Nacht van de Nacht’? Dan dient u zich aan te melden bij Natuurmonumenten. Vertrek om 18.00 uur, reservering is verplicht. Digitaal aanmelden kunt u hier. Wees er wel snel bij, het aantal plaatsen is beperkt!

Als u echter alleen maar sterren wilt kijken, dan kunt u zaterdagavond direct naar de Sterrenwacht komen. Deze is vanaf 19.30 uur geopend en te betreden voor slechts € 3,50 per persoon; kinderen jonger dan 6 jaar mogen gratis mee naar binnen.