Vanaf volgend jaar ook blik en drankenkartons in de ‘Plastic Hero’-zakken

Foto: FaceMePLS / Foter / CC BY

Ook inwoners van de gemeente Heerlen kunnen vanaf volgend jaar het blik en drankenkartons uit het restafval houden.

Via de ‘Plastic Hero’-zakken, die in 2009 zijn ingevoerd en waarin alleen nog plastic afval verzameld kon worden, kunnen vanaf 1 januari 2016 lege blikken en de kartonnen drankverpakkingen van bijvoorbeeld zuivelproducten en frisdranken bij RD4 aangeboden worden.

Door deze gecombineerde inzameling van met name verpakkingsafval zal de hoeveelheid restafval in de gemeente Heerlen verder afnemen, terwijl het hergebruik van materialen, van afval naar nieuwe grondstof, hierdoor verder toeneemt.
Door de hogere vergoedingen voor kunststof die sinds begin dit jaar gangbaar zijn, is dit bovendien een lucratieve ontwikkeling. De gemeente kan hierdoor het vaste tarief over 2016 zelfs iets verlagen. Daarna kan worden bezien of de frequentie van het ophalen van het restafval eventueel omlaag kan.

In de gemeente Landgraaf is dit voorjaar al een proef gehouden met het gecombineerd inzamelen van kunststof, blik en drankenkartons.
Deze pilot was geslaagd: de hoeveelheid ingezameld materiaal steeg in Landgraaf met circa 40%. Daarbij is daar ook gekeken naar de scheurvastheid en de juiste dikte van de ‘Plastic Hero’-zakken bij het inzamelen van die nieuwe materialen; de resultaten hiervan zullen in Heerlen worden meegenomen.