Artistieke ‘kruip-door-sluip-door’ installatie

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Als ‘walk-in’ installatie wordt ‘Tape’ betiteld, de creatie die het Oostenrijks/Kroatische designcollectief Numen / For Use op de eerste verdieping van SCHUNCK* heeft neergehangen.

Plakband en verpakkingsfolie

Maar zeker voor volwassenen valt er nauwelijks iets te lopen. Het is meer een kruip-door-sluip-door installatie die door Numen / For use uit plakband en verpakkingsfolie in de tentoonstellingsruimte van het Glaspaleis tussen de befaamde paddenstoelkolommen van Peutz is geconstrueerd. Daarmee aantonend dat met flinterdunne materialen als plakband en folie evenzeer een dragende constructie te verwezenlijken is als met de ranke kolommenstructuur van onze architectonische parel tussen Bongerd en Pancratiusplein.

Gematteerde semi-transparante illusie

Maar daarnaast, minder abstract en meer emotioneel, is het vooral het vervagen van grenzen en conventies die je met ‘Tape’ moet ervaren. Je betreedt een gematteerde semi-transparante illusie die de sociale structuren voor even doorbreekt en waarin je je weer kind voelt. Foetus zelfs, als de claustrofobische geborgenheid flarden onderbewustzijn uitkristalliseert tot ongedachte herinneringen aan de baarmoeder. Een melkachtige reuze-cocon gesponnen tot een mysterieus doolhof van gangen waar je doorheen kunt kruipen en waarin je op sommige plaatsen kunt zitten om alles te laten bezinken. Opgesloten in plastic omhulsel, veilig voor de boze buitenwereld waar je onlosmakelijk deel van uitmaakt.
Als je geen claustro- of foliefobie hebt, is ‘Tape’ een ervaring die lang blijft plakken.

Numen / For Use

De grenzen tussen design en kunst vervagen bij het werk van Numen / For Use. Een onhelder gebied waar het collectief graag tussen balanceert. De kilo’s plastic die erin verwerkt zijn, zijn een discussiepunt. Want waarom zoveel chemisch materiaal gebruiken in een tijdperk waarin biologische- en recyclebare producten enorm populair zijn? Mede door deze installatie hoopt het collectief deze bewustwording bij de mensen te activeren.

De installatie ‘Tape’ stond onlangs in onder meer Parijs, Tokyo, Hasselt en Melbourne en is nog tot 3 januari 2016 te beleven in SCHUNCK* als onderdeel van het tentoonstellingsformat Push and Pull.
‘Tape’ werd ter plekke gebouwd waardoor de installatie zich volledig aanpast aan de architectuur van het Glaspaleis.

Gratis toegankelijk op maandag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.