Milieuvignet in Aachen verplicht vanaf 1 februari 2016

Steden in Duitsland kunnen door het instellen van zogenaamde ‘milieuzones’ voor bepaalde voertuigen al geruime tijd rijverboden opleggen.

Vanaf 1 februari 2016 zal dit ook in onze buurgemeente Aachen (Aken/Aix la Chapelle) het geval zijn. De binnenstad van Aachen wordt dan in zijn geheel beschouwd als milieuzone. Wilt u deze binnenrijden, dan dient er zich een groene ‘milieusticker’ (‘Umweltplakette’, officieel ‘Feinstaubplakette’) op de voorruit van uw voertuig te bevinden.

Fikse boete

Neemt u het risico om na 1 februari 2016 zonder milieusticker de binnenstad van Aachen in te rijden, dan maakt u kans op een boete van € 80,- ! Zelfs als het voertuig op grond van zijn emissiewaarden wel zou zijn toegelaten. Dit geldt voor alle auto’s (personenautos, vrachtwagens en bussen), dus ook voor voertuigen met buitenlandse kentekenplaten.

Verkeersborden

Voorwaarde bij zo’n ‘milieuzone’ is dat deze als zodanig duidelijk is aangegeven. De gebieden die het meest bedreigd worden door fijnstof moeten met het verkeersbord 270.1 als milieuzone zijn gemarkeerd. Een aanvullende verkeersbord geeft aan met welke kleur milieuvignet op uw voertuig u deze milieuzone mag inrijden. Ook het einde van een milieuzone moet worden aangegeven (verkeersbord 270.2).

Milieusticker kopen

U kunt dus beter een milieusticker aanschaffen als u met uw auto in de binnenstad van Aachen moet zijn. Dat is een eenmalige aankoop, en geldt bovendien voor álle milieuzones in Duitsland.
De sticker is via verschillende kanalen via internet verkrijgbaar (NJ Travel B.V bijvoorbeeld), maar u kunt de sticker ook via de ANWB bestellen. De kosten hiervoor bedragen als lid € 13,95, als niet-lid betaalt u € 14,95; u moet de sticker persoonlijk in de winkel aanvragen waarna de sticker binnen 5 werkdagen thuisgestuurd wordt. Vergeet niet het kentekenbewijs van de auto mee te nemen, een kopie hiervan is nodig voor de aanvraag van de sticker.

De meest goedkope manier is echter om de sticker in Aachen te kopen en meteen mee te nemen. Kost minder geld, maar wel iets meer moeite. Dat kan bij vestigingen van bijvoorbeeld de DEKRA en de TÜV. De TÜV in een zijstraat van de Krefelder Straße, is het eenvoudigst bereikbaar. En blijkt ook het goedkoopste. U betaalt hier     € 5,50 voor de groene sticker. Bij DEKRA moest € 10,- betaald worden, tenminste voor buitenlandse auto’s. Neem ook hier altijd de juiste papieren mee, en check van tevoren even de openingstijden.

Feinstaubplakette

Waar aanbrengen?

De sticker moet u aan de binnenzijde van de voorruit plakken, aan de passagierskant onderaan de ruit. Zodat deze van buitenaf goed zichtbaar is, en het gezichtsveld van de bestuurder niet belemmert.
De milieusticker kan maar 1 keer worden aangebracht en niet onbeschadigd van de voorruit worden verwijderd. Gaat uw ruit kapot en moet die worden vervangen, dan moet u een nieuwe sticker aanschaffen.
De folie aan de achterzijde van de sticker moet u bij uw autopapieren/kentekenbewijs bewaren.

Met dank aan Dieter Leonhardt !

 

Reacties