Gemeente Heerlen gedeelde 1e plaats met Zoetermeer

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Terwijl in de overige Nederlandse steden met meer dan 60.000 inwoners het aantal uitkeringen met gemiddeld 4,6 procent steeg, bleef dit aantal in Heerlen en ook in Zoetermeer vorig jaar gelijk. Daarmee voeren beide steden de ranglijst van dat jaar aan.

In 2013 stond Heerlen nog op een derde plaats in deze ranglijst en in 2012 op nummer zeven. In 2013 groeide het aantal bijstandsuitkeringen in onze stad met 2,9 procent en in 2012 daalde dit zelfs nog met 1,4 procent. Landelijk groeide de uitkeringen in die jaren met respectievelijk 9,1 en 2,9 procent.
Ook voor dit jaar is de verwachting dat het aantal uitkeringen gelijk blijft, hetgeen lijnrecht tegenover de trend in de rest van Nederland staat. Daar blijft de bijstand groeien: in het eerste kwartaal van dit jaar alweer met 4,1 procent.

Hard gewerkt

Wethouder Peter van Zutphen is blij met dit resultaat voor Heerlen. “We hebben de afgelopen jaren heel had gewerkt aan de ontwikkeling, scholing en begeleiding van mensen met een bijstandsuitkering. Onze aandacht ging vooral uit naar jongeren. Velen van hen vinden inmiddels de weg terug naar school en dat verbetert hun toekomstperspectief. En verder is er natuurlijk het project Baanbrekend Werk. Voor veel mensen met een uitkering is dat een opstap naar opnieuw maatschappelijk actief zijn en, als het mogelijk is, regulier werk.”

Trots

De wethouder roemt ook de inzet van de medewerkers van de sociale dienst. “Er is altijd sprake van maatwerk. Alle mogelijkheden en kansen worden met beide handen aangenomen. Die enorme inzet zien we nu ook terug in de landelijke ranglijst. Ik ben trots op mijn mensen.”