Expositie Aad de Haas in Glaspaleis

SCHUNCK* presenteert van 30 januari tot en met 24 mei 2015 in het Glaspaleis Aad de Haas: In de Mijnstreek. Aan de hand van in bruikleen gegeven schilderijen, werken en schetsen op papier, verschillende edities van ‘Et Leureske’, carnavaleske versieringen en foto’s geeft SCHUNCK* de bezoeker een beeld van De Haas’ tijd in Zuid-Limburg. In de expositie is ook plek ingeruimd voor de meest recente aanwinst van SCHUNCK*’s Aad de Haas-collectie: het Naaktje dat hij in 1945 in zijn eerste Limburgse woonplaats Ingber vervaardigde.

Als geboren Rotterdammer kwam Aad de Haas tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 samen met zijn echtgenote Nel naar Zuid-Limburg, midden in de mijnbouwperiode. Hoewel hij terug verlangde naar zijn geliefde stad Rotterdam sloot hij Limburg naarmate de tijd vorderde toch in zijn hart. Zijn Limburgse leefomgeving verschijnt meerdere malen als setting in zijn werk: koeltorens, steenbergen en kerkjes, maar ook de verschillende woonruimten die hij achtereenvolgens met zijn gezin betrok. In de jaren vijftig vestigde De Haas zich met zijn gezin midden in de Mijnstreek, in Kasteel Strijthagen te Schaesberg, dat hij door de Staatsmijnen kreeg toegewezen. Hoewel het kasteel vanwege de nabijheid van de Staatsmijn Wilhelmina vervallen was geraakt (mijnschade), bood het de kunstenaar een passende plek om te wonen en werken.

Naast een fijne woonplek betekende Limburg eveneens nieuwe vrienden en Limburgse tradities. De Haas raakte al snel onder de indruk van het feest van de dwaasheid: carnaval. Sinds 1959 was hij betrokken bij Carnavalsvereniging De Puime uit Wijlre. Hij zorgde elk jaar opnieuw – samen met zoon Clement – voor een uit hout gezaagd en beschilderd wapen van de Prins van de vereniging en voorzag ereleden van erepenningen. Het Leureske, de ‘mascotte’ van de vereniging, kwam ook van zijn hand en werd vereeuwigd als bronzen hanger. Op de voorpagina van het vasteloavendskrantje ‘Et Leureske’ prijkte elf jaar lang elk jaar opnieuw een lino van De Haas.

AadDeHaas

De expositie “Aad de Haas: In de Mijnstreek” is behalve op maandag dagelijks gratis toegankelijk van 11 tot 17 uur in de Aad de Haaszaal +4 in het Glaspaleis te Heerlen.