Percussiefenomeen Martin Grubinger met spectaculaire show op WMC

Foto: © Simon Pauly

Op donderdag 28 juli staat Martin Grubinger op het podium van de Rodahal voor een concert met Percussive Planet Ensemble. De Oostenrijker behoort tot de buitencategorie: hij geldt als een van de allerbeste percussionisten ter wereld. Waar Martin Grubinger speelt maakt hij indruk.

Dit concert vormt het spectaculaire sluitstuk van de concertreeks van het festival en is zonder twijfel de grootste, meest opzwepende en energieke show die ooit op Wereld Muziek Concours is geland. Een must voor iedereen die geïnteresseerd is in slagwerk en meegevoerd wil worden naar deze ritmische, melodische en veelzijdige Percussive Planet van ‘percussion virtuoso’ Martin Grubinger.

Weergaloze collage van stijlen, instrumenten en percussie

“Deze show wordt een weergaloze collage van stijlen, instrumenten en vooral heel veel percussie”, vertelt Artistic Manager Björn Bus. “Martin laat ons zien wat er allemaal mogelijk is met een paar stokken tussen je vingers. Alle registers worden opengetrokken. Hij komt naar Kerkrade met slagwerkers, een bigband, keyboards, een vleugel en natuurlijk met een imposante ritmesectie. Deze show vormt de kers op de taart van de line-up van het Wereld Muziek Concours.”

Breed scala aan muziekstijlen

Martin Grubinger is een percussionist die zich bedient van een breed scala aan muziekstijlen. Zijn spel is zowel begeesterend als bloedsnel. The New York Times noemde hem ‘the master of the high-speed chase’. Zijn Percussive Planet Ensemble, waarmee hij optreedt tijdens WMC, bestaat uit meerdere slagwerkers en een topblazerssectie. De band maakte eerder furore tijdens de pauze van het Eurovisie Songfestival in 2015 en bij de opening van de Formule 1-wedstrijden in Oostenrijk voor Red Bull.

Het repertoire tijdens dit concert is zeer breed: van hedendaagse slagwerkmuziek en mars, tot world percussion en popmuziek. Artist in residence Martin Grubinger is tevens artist in residence tijdens WMC. In die rol maakt hij onderdeel uit van de jury, geeft hij masterclasses en sluit hij op zondag 31 juli de Mars- en Showwedstrijden in het Parkstad Limburg Theater op bijzondere wijze af. Deze evenementen worden mede mogelijk gemaakt door Adams Musical Instruments in Ittervoort.
Kaarten voor het concert zijn vanaf nu verkrijgbaar via wmc.nl.

Over WMC

Het Wereld Muziek Concours (WMC), dat sinds 1951 iedere vier jaar plaatsvindt in Kerkrade, is in de kern een blaasmuziekfestival met als basis de wedstrijden voor harmonie- en fanfareorkesten, percussie-ensembles, brassbands, mars- en showbands en dirigenten.
Tevens programmeert WMC gedurende het vier weken durende festival hoogwaardige orkesten en artiesten uit binnen- en buitenland op verschillende locaties in de stad en de regio die een dwarsdoorsnede tonen van wat de blaasmuziek te bieden heeft.
Het Wereld Muziek Concours trekt vierjaarlijks zo’n 200.000 bezoekers en 15.000 muzikanten uit binnen- en buitenland.
Daarmee is het een van de grootste festivals van Nederland en het belangrijkste blaasmuziekfestival ter wereld.
Het vindt dit jaar plaats van 7 tot en met 31 juli.