Op de pedalen naar de Noordkaap voor het Toon Hermans Huis

Foto: Armand Winthagen | Toon Hermans Huis

Zondag 24 april vindt weer de Toer de Toon plaats, een recreatieve fietstocht georganiseerd door het Toon Hermans Huis Parkstad. Deze kleinschalige ‘benefiet(s)tocht’ voert langs de mooiste plekjes van Zuid-Limburg en steunt tevens het Toon Hermans Huis dat zich inzet voor mensen die geraakt worden door kanker.
Bijzonder aan de editie van dit jaar is dat deze Toer tevens een soort ‘opwarmertje’ is voor initiatiefnemer van deze Toer en directeur van het Toon Hermans Huis, Armand Winthagen, die aanstaande 8 mei opnieuw op de pedalen zal stappen voor een monstertocht van zo’n 5000 kilometer naar de Noordkaap.
Met deze ‘5KNOORD’-tocht hoopt Armand Winthagen niet alleen een sportieve prestatie neer te zetten, maar tevens de benodigde sponsorgelden bij elkaar te fietsen als een broodnodige injectie voor de de begroting van het Toon Hermans Huis.

“Het zaadje moet zo’n 20 jaar geleden zijn geplant na het lezen van een artikel in OpPad van de ANWB. Daarin deden ze verslag van een indrukwekkende reis van enkele fietsers naar de Noordkaap, het noordelijkste puntje van Europa. Dat zou ik ooit ook willen doen, dacht ik bij het lezen, en het groeide door de jaren heen uit tot …, noem het maar een bucketlist-dingetje. En omdat mijn leeftijd begint mee te spelen en de kinderen nu op een leeftijd zijn dat ze al wat zelfstandiger zijn en begrijpen wat ik wil gaan doen, moest het er nu maar eens van komen. Waarbij zeker niet vergeten moet worden dat ook mijn partner er voor de volle 100% achter staat. En als ik dan toch ga, dan maak ik er ook een sponsortocht van voor het Toon Hermans Huis, waarvan ik nu 3 jaar directeur ben.”

Toon Hermans Huis

“Iedereen heeft helaas wel ergens een connectie met kanker, en dat is niet verwonderlijk. Één op de 3 mensen krijgt ooit de diagnose kanker. Maar het blijft op de een of andere manier een maatschappelijk taboe om te accepteren dat de impact van kanker veel groter is dan je geneigd bent toe te geven. Het hele nabehandelingstraject, het frequente contact met de behandelaars, de vaak chronische vermoeidheid die na-ijlt en de energiebalans totaal ontregelt. Het hakt er flink in, niet alleen voor de patiënt, maar zeker ook voor de partner en familie. Het KWF zegt niet voor niets al jaren ‘Kanker heb je niet alleen!’ De impact is echt groot.
Bij het Toon Hermans Huis kan je hiervoor terecht. Niet alleen (ex-)patiënten maar ook partners kunnen bij ons aankloppen met hun vragen en/of verdriet. En dat werkt. Bezoekers van een inloophuis als ons Toon Hermans Huis ervaren meer energie en een betere kwaliteit van leven. Dat is dan ook wat wij nastreven, een betere kwaliteit van leven voor iedereen die met kanker wordt geconfronteerd. We zien dat tien procent van de bezoekers van een inloophuis minder gebruik maakt van een huisarts. Dat is dus pure winst, en scheelt een hoop geld.”

Sponsoring

“Wij moeten het op financieel vlak vooral hebben van sponsoren, speciale activiteiten en een enkele keer een nalatenschap” legt Armand Winthagen uit. “Helaas is door de corona de afgelopen twee jaar het merendeel van de sponsoracties en benefietactiviteiten niet doorgegaan. Daardoor zijn forse gaten gevallen in onze begroting, in het boekjaar 2021 hebben we zo’n € 20.000,- rood gedraaid. Daarom ook heb ik de 5KNOORD-tocht tot een sponsortocht gemaakt en er de uitdaging aan vast gehangen om er € 25.000,- mee bij elkaar te fietsen. Een hoge doelstelling weliswaar, maar als het lukt dan hoeft het Toon Hermans Huis zich even geen zorgen meer te maken.”

Noordkaap

“Dat zorgt er dan meteen voor dat ik ook alles zelf op de fiets ga meenemen. Tent, slaapzak, kleding, eten en drinken, 25 kilo ongeveer aan bagage die mee moet. Ik kan het me niet permitteren om honderden euro’s te gaan betalen voor hotelovernachtingen, dat geld kan beter ten goede komen aan het Toon Hermans Huis. Maar uiteindelijk zit daar ook het avontuur in.
Ik ga dagelijks tussen de 90 en 125 kilometer fietsen. Af en toe moet ik de boot pakken. Via het noorden van Duitsland pak ik de boot naar Litouwen. Dan via Estland en Finland naar Zweden. Het blijft natuurlijk nog spannend hoe de politieke situatie bij de Baltische staten zich ontwikkelt met de oorlog die Rusland nu aan het voeren is.
Doel van de reis is de Noordkaap. Het is eigenlijk een illusie, die Noordkaap. Want in feite is het niet eens het noordelijkste punt van het Europees vasteland, want het ligt op een eiland. En enkele kilometers verder ligt nog een noordelijkere punt van Europa. Dus laten we dan maar hopen dat het bereiken van die Noordkaap voor mij in ieder geval geen illusie zal worden. Ik kijk ernaar uit om er aan te beginnen, al weet ik dat ik me tijdens de tocht nog een flink aantal keren zal vervloeken om dit idee!”

5KNOORD

Doneren kan via de website www.5knoord.nl.
Daar is ook meer te lezen over de voorbereidingen, acties en belevenissen onderweg.
Doneren kan ook via de speciale actiepagina van het Nationaal Fonds tegen Kanker: https://tegenkanker.kentaa.com/actie/5knoord
Ook op Facebook en Instagram is het fietsavontuur van Armand Winthagen te volgen.