Beleef de Caumerbeek op de fiets!

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Om de nieuwe ‘Waterbeleefroute Caumerbeek’ onder de aandacht te brengen deelden medewerkers van de Gemeente Heerlen zadelhoesjes, fietsenbellen en flyers uit aan fietsers en andere belangstellenden.

Waterbeleefroute Caumerbeek

De ‘Waterbeleefroute Caumerbeek’ is een afwisselende nieuwe fietsroute van ongeveer 27 kilometer lengte met verrassend veel groen, prachtige kastelen en monumentale gebouwen langs de Caumerbeek en een stukje Geleenbeek. Ontwikkeld door de gemeente Heerlen en Waterschap Roer en Overmaas om iedereen zelf te laten ervaren hoe mooi de Caumerbeek is geworden nu die sinds kort in heel Heerlen weer zichtbaar boven de grond ligt. Het startpunt van de route is Kasteel Hoensbroek, maar omdat het een grote lus is kan je eigenlijk overal aan de route beginnen.

Download of print de route

Vanaf vandaag, 20 mei is de Waterbeleefroute Caumerbeek gratis te downloaden via de gratis BeleefRoutes® app in de AppStore en Google Play. Ook is gedacht aan degenen zonder smartphone; zij kunnen een printversie van de route downloaden via www.caumerbeek.nl.

Caumerbeek

Heerlen ligt op een bijzondere locatie in Parkstad Limburg: tegen het heuvelland aan en ingeklemd tussen twee beekdalen, het Caumerbeekdal en het Geleenbeekdal. De Caumerbeek slingert door heel Heerlen. De beek ontspringt in een bronnengebied rondom de Horicherhof en hoeve de Droepnaas op Heerlerbaan en mondt vlakbij Kasteel Hoensbroek uit in de Geleenbeek. Overigens wordt het gedeelte van de Caumerbeek tussen de Auvermoerstraat en de Kasteel Hoensbroeklaan ook wel de Auvermoer genoemd.

Recreatie en schoon water

De Caumerbeek is tussen 2010 en 2015 weer helemaal zichtbaar gemaakt in Heerlen. Onder meer om nieuwe recreatiemogelijkheden te creëren en vanwege de ontwikkeling van nieuwe flora en fauna. Dankzij de nieuw aangelegde wandel- en fietspaden is het een aantrekkelijk gebied voor wandelaars en fietsers. De flora en fauna ontwikkelen zich al goed: water trekt nieuw leven aan zoals vlinders, kikkers en vogels.

Andere redenen om de beek weer zichtbaar te maken, is een betere waterkwaliteit en een betere werking van de waterzuivering. De beek voert het schone water nu rechtstreeks af naar de Geleenbeek, waardoor minder schoon water in het riool terechtkomt. Dit verbetert de werking van de rioolwaterzuivering Hoensbroek en hoeft er minder water gezuiverd te worden.