Lector Zuyd Hogeschool Heerlen werkt aan beter sporenonderzoek in digitale middelen

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Jeroen van den Bos begint deze maand bij Zuyd Hogeschool in Heerlen als lector Data Intelligence voor het domein Automated Digital Forensics. Zuyd Hogeschool en het Nederlands Forensisch Instituut bundelen daarbij hun krachten.

Met de toename van allerlei vormen van cybercrime en de daarmee samenhangende behoefte aan cybersecurity groeit het belang van digitaal forensisch onderzoek. Steeds vaker blijkt onderzoek naar bewijsmateriaal in digitale bestanden of grote hoeveelheid data, de sleutel tot het oplossen van misdrijven. Bovendien groeit de omvang van het te onderzoeken materiaal exponentieel, waardoor geautomatiseerde oplossingen noodzakelijk zijn geworden.

Zuyd is de eerste

Het plan voor het lectoraat is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De lector behoudt zijn aanstelling bij het NFI en werkt twee dagen per week voor Zuyd Hogeschool. Zuyd heeft al jaren bijzondere aandacht voor het vakgebied digitaal forensisch onderzoek, dat zich onder andere vertaalt in de inbedding in het onderwijs. Met het aanstellen van de lector is Zuyd de eerste hogeschool die vooraanstaand digitaal forensisch onderzoek een plaats geeft in hbo-land. Het NFI is daarbij nationaal en internationaal een toonaangevende partner. Zuyd participeert ook in het instituut Business Intelligence & Smart Services (BISS), dat grote overlap heeft met de aandachtsgebieden van het lectoraat.

Samenwerking NFI en Zuyd

“Het is van belang om onze kennis verder en op meer structurele wijze te verspreiden en te ontwikkelen dan mogelijk is via individuele projecten en losse samenwerkingen”, stelt Jeroen van den Bos. “Een samenwerking tussen het NFI en Zuyd Hogeschool is een ideale manier om structureel praktijkgericht onderzoek uit te voeren met onderzoekers, docenten en studenten. Ten eerste om een nieuwe generatie software engineers te voorzien van kennis over digitaal forensisch onderzoek. Daarnaast om vernieuwend en praktijkgericht onderzoek uit te voeren op het snijvlak van software engineering, big data analyse en digitaal forensisch onderzoek. En tenslotte om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van onze digitaliserende maatschappij.”

Jeroen van den Bos

Jeroen van den Bos heeft in 2002 bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de forensische software engineering-groep opgericht. De groep is zeer succesvol gebleken en groeit nog steeds. De nieuwe lector heeft al vele publicaties op zijn naam en een uitgebreid nationaal en internationaal netwerk.