Heerlenaar vrijgesproken van bedreigen Hugo de Jonge

Foto: Rechtbank Limburg

De rechtbank in Maastricht heeft woensdag Heerlenaar Danny V. vrijgesproken van het bedreigen van demissionair vicepremier Hugo de Jonge.

De 27-jarige man was op Facebook te zien met een video waarop hij volgens het Openbaar Ministerie met twee vrienden zingt: “Hugo gaat dood” en “Hugo brandt toch het best”. Raadsman Wesley Houben ontkende woensdag dat zijn cliënt “Hugo gaat dood” heeft gezongen.

Het OM eiste een gevangenisstraf van 30 dagen met aftrek van de veertien dagen voorarrest, die V. al uitzat sinds zijn aanhouding op 22 september. Daarnaast eiste het OM dat ook een eerdere voorwaardelijke taakstraf van 20 uur wegens belediging van de politie ten uitvoer wordt gelegd. “Het moet een stevig signaal zijn tegen het bedreigen van politici”, aldus het OM ter zitting. De raadsman van V. vroeg om vrijspraak omdat zijn cliënt niet de intentie had De Jonge te bedreigen.

De rechtbank sprak de man vrij omdat hij niet wist dat hij gefilmd werd en hij niet de opzet had dat De Jonge dit filmpje zou zien, en zich daardoor bedreigd zou voelen.

Het omstreden filmpje werd met veel gelach opgenomen tijdens een persconferentie van Hugo de Jonge op 9 juli. De minister kreeg het filmpje via de politie onder ogen en liet na het zien ervan weten zich bedreigd te voelen. Dit mede omdat de verdachte eerder al, op 20 augustus vorig jaar, Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt had bedreigd. Voor dit laatste werd hij in hoger beroep veroordeeld tot vier maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. V. is hiertegen in cassatie gegaan.

De raadsman ziet de actie van V. niet als doodsbedreiging. Allereerst omdat zijn cliënt alleen “Hugo” zou hebben meegezongen, en omdat het door V. wél gezongen “Hugo brandt het best” geen doodsbedreiging zou zijn. V. zei woensdag dat ook in het voetbal vaak wordt gezongen dat iemand “het best brandt”, bijvoorbeeld in “Joden branden het best”. Hij ziet daarin geen bedreiging.

Houben betoogde dat V. ook niet de intentie had De Jonge te bedreigen. V. zegt dat hij niet wist dat er een filmpje werd opgenomen en op internet werd gezet. Toen hij daarachter kwam, heeft hij het er naar eigen zeggen weer van af laten halen.

Reacties