Elfde editie Dutch Mountain Film Festival van 2 tot 7 november in Heerlen

Foto: Dutch Mountain Film Festival

Het Dutch Mountain Film Festival staat klaar voor de elfde editie van 2 tot en met 7 november. Na de aangepaste online editie van dit jaar kunnen we elkaar weer live ontmoeten in ons vertrouwde basiskamp, het monumentale Royal Theater in Heerlen.
Subkamp van Nederlands hoogste filmfestival is wederom Apollo Kino in Aken.
Op beide plaatsen vertoont de organisatie ruim twintig lange en kortere bergfilms, die de afgelopen maanden met veel zorg en vreugde zijn geselecteerd.

‘Freedom to Roam’

Centrale thema dit jaar is Freedom to Roam: moeten we onbeperkt door de natuur en bergen kunnen struinen of moeten we ons houden aan regels en richtlijnen?
Het onderwerp komt niet alleen terug in het filmprogramma, maar ook tijdens een panelgesprek met schrijvers.

Nieuw

Wat is er nieuw dit jaar? Voor het eerst vindt de uitreiking plaats van Climate Award. Deze gaat naar de film die de klimaatverandering het best of meest urgent in beeld brengt. De prijs wordt samen met de andere Awards uitgereikt op de Award Show op vrijdag 5 november.

Naast de traditionele Summit to Summit Ride, een fietstocht van Nederlands hoogste punt naar de piek van Belgiƫ, is er dit jaar een gravel ride die langs de Seven Summits loopt. Lopers van de razend populaire Dutch Mountain Trail zijn inmiddels vertrouwd met onze eigen zeven pieken. Er wordt dit jaar gerekend op veel bezoekers die met veel plezier de DMT in het afgelopen coronajaar hebben gelopen.

Voor het eerst besteedt de organisatie ook aandacht aan literatuur. Schrijvers van berg- en outdoorboeken gaan met elkaar in een panelgesprek om de aspecten van Freedom to Roam uit te diepen. Hun boeken zijn te koop in de lokale boekwinkels, waar enkelen van hen zullen signeren. Ook is er een presentatie van korte literaire verhalen over de Seven Summits.

Filmprogramma

En natuurlijk is er zoals gebruikelijk een indrukwekkend en gevarieerd filmprogramma samengesteld uit de bijna 85 uur aan bergfilms die dit jaar bij het DMFF zijn ingezonden. Daaronder films uit de Himalaya, de Rocky Mountains, Alpen. Maar ook uit Zuid-Limburg, speelfilms, natuurdocumentaires, animatie, klimverhalen en nog veel meer.

Check voor het volledige programma de website www.dmff.eu

Trailer DMFF: https://vimeo.com/upendi/review/607383038/ed8ebeafd6