Verken de ‘Via Belgica’ al wandelend met een gids

Foto: Via Belgica

Na het succes van de allereerste Via Belgica Wandel III-daagse kunnen wandelaars nu nog dieper in de geschiedenis duiken. Tijdens het Via Belgica Wandelweekend met gids zijn langs de route zes verschillende wandelingen georganiseerd. Elke dag is er keuze uit twee wandelingen, waarvan er op zondag één speciaal gericht is op kinderen. Onderweg wijst een gids wandelaars de weg én de meest bijzondere vondsten.

De Via Belgica, een oude Romeinse heirbaan die liep van de Franse kust tot aan Keulen, loopt dwars door Zuid-Limburg. Gebaseerd op deze oude weg is er een lange afstandswandeling uitgezet, die recent volledig bewegwijzerd is. Ter gelegenheid van het Via Belgica Wandelweekend met gids zijn langs de 70 km lange route zes verschillende wandelingen georganiseerd. Elke wandeling wordt aangevoerd door een gids die het verleden verder tot leven brengt. De wandelingen zijn gratis, maar gezien het beperkte aantal plaatsen is inschrijven verplicht.

Stap in Romeinse voetsporen

De familiewandeling op zondag is 4,5 kilometer lang. De andere wandelingen variëren in lengte van 10,5 tot 13 kilometer. Een aantal daarvan wordt gecombineerd met een bezoek aan De Vondst of het Thermenmuseum in Heerlen. Elke wandeling kent een eigen traject én invalshoek, zoals de Romeinse invloeden in de stad of de villa’s, grote welvarende boerenbedrijven die in Romeinse tijd het landschap bepaalden.

Lange afstandswandeling

Wie de Via Belgica ook graag op eigen houtje verkent, kan op pad met de app en de markeringen langs de langeafstandsroute. De 70 kilometer lange route loopt van Maastricht tot Rimburg en kan in beide richtingen gelopen worden. Voor mensen die al het Romeinse erfgoed in Zuid-Limburg willen ontdekken aan de hand van rondwandelingen, bezienswaardigheden, recepten en achtergrondinformatie is er de Romeins Zuid-Limburg Gids.

Via Belgica

Sinds tweeduizend jaar loopt de Via Belgica door Zuid-Limburg. Vanaf 2016 is er weer volop aandacht voor deze oude Romeinse weg en alles wat zij naar Zuid-Limburg bracht. Naast het bijeenbrengen en beleefbaar maken van het Romeinse erfgoed in Zuid-Limburg, worden er ook evenementen georganiseerd rondom het Romeins verleden. Het Via Belgica Wandelweekend met gids is er hier één van.
Houd de website en social media-kanalen in de gaten voor alle informatie over het project.

www.viabelgica.eu

 

Reacties