Bevolkingsonderzoekscentrum borstkanker staat in Heerlerheide

Foto: Bevolkingsonderzoek Zuid

Vanaf begin augustus staat het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Heerlerheide.
Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen.

Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Mammografie

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen.

Coronavirus

Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Uitnodiging komt tijdelijk later

Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en we voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen we onze cliënten weer iedere 2 jaar uitnodigen.

Heerlerheide

Vrouwen uit Heerlen met de postcodes 6413, 6414 en 6421 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van begin augustus tot begin oktober te vinden op de parkeerplaats voor sporthal Varenbeuk, hoek Schrieversheidestraat/Hei Carisborgweg in Heerlen.
De volgende standplaats van het mobiele onderzoekscentrum is Maastricht, Franciscus Romanusweg.
Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Heerlerheide 70,43%. Dit betekent dat er 2282 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 52 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie

Onze informatielijn is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 00 01 388. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker vindt u op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Hier vindt u ook informatie over het coronavirus.

Reacties