Locoburgemeester kondigt noodverordening af voor Heerlen

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Locoburgemeester Peter van Zutphen heeft vandaag een noodverordening afgekondigd voor de hele stad Heerlen. Deze noodverordening is vanmiddag om 16.00 uur ingegaan.
Door deze noodverordening heeft de politie meer mogelijkheden om in te grijpen in het geval van ongeregeldheden in de stad en de bedreiging van de openbare orde.
Gisteren had de tijdelijk plaatsvervanger van burgemeester Roel Wever al een noodbevel ingesteld voor Heerlen-Centrum en Zeswegen-Nieuw Husken, maar dat had maar een beperkte geldigheid tot vanochtend 27 januari 2021, 06.00 uur.

Daarnaast heeft de locoburgemeester besloten de stad aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Mocht daartoe aanleiding bestaan, dan kan de Officier van Justitie toestemming geven voor preventief fouilleren.

Beide maatregelen gelden tot 8 februari aanstaande, 06.00 uur.

Oproepen social media

Locoburgemeester Van Zutphen neemt dit besluit vanwege de dreigende verstoring van de openbare orde: “De afgelopen twee dagen zien we, net als in veel andere steden, op social media diverse oproepen verschijnen om moedwillig de openbare te verstoren en te rellen. Gisterenavond heb ik al een noodbevel afgekondigd in verband met concrete signalen dat een groep zich wilde verzamelen. Dit noodbevel liep tot vanochtend. Omdat er nog steeds sprake is van een dreigende situatie en we niet weten hoe lang deze situatie gaat aanhouden, heb ik in overleg met de Lokale Driehoek, besloten een noodverordening af te kondigen. Daarmee kan snel en daadkrachtig worden ingegrepen mocht dit nodig zijn.”

Pittige tijden

Locoburgemeester Van Zutphen doet een dringende oproep aan alle Heerlenaren om de kalmte te bewaren: “Het zijn pittige tijden voor iedereen, maar blijf vooral rustig. Gelukkig houdt het overgrote deel van de Heerlenaren zich aan de coronamaatregelen en de avondklok. Daar ben ik trots op. Het kleine groepje dat dit niet doet houden we in samenspraak met de politie nauwlettend in de gaten. Want relschoppen waarvan inwoners, ondernemers en de stad de dupe worden tolereren we niet. Laten we er samen voor zorgen dat we covid-19 onder de knie krijgen.”

Noodverordening

Tijdens de duur van de noodverordening is het in heel Heerlen nu bijvoorbeeld verboden om kleding te dragen die het gezicht geheel bedekt dan wel bewust onherkenbaar maakt (hiervan uitgezonderd is een mondkapje), is het in bezit hebben van voorwerpen verboden waarvan redelijkerwijs kan worden aangenomen dat deze gebruikt kunnen of zullen worden voor het verstoren van de openbare orde (o.a. stokken, stenen, brandbare en brandversnellende middelen, bivakmutsen, honkbalknuppels, vermommingen, consumenten- en professioneel vuurwerk), en moet iedereen alle aanwijzingen opvolgen, gegeven door de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren, ter handhaving van deze noodverordening.

Strafbaar feit

Overtreding van deze noodverordening is op grond van artikel 443 Wetboek van Strafrecht een strafbaar feit. Hierop is een gevangenisstraf gesteld van ten hoogste drie maanden of een geldboete van de tweede categorie (€ 4350).

Reacties