Adelante in Hoensbroek onderzoekt shockwavetherapie bij dwarslaesie

Adelante
Adelante
Foto: Adelante / Jonathan Vos Photography

Als eerste revalidatiecentrum in Nederland is Adelante in Hoensbroek deze week gestart met een onderzoek naar de werking van shockwavetherapie bij mensen met een dwarslaesie en spasticiteit. De therapie heeft bij mensen met een herseninfarct al bewezen positieve invloed te hebben op spasticiteit. Aangezien er weinig behandelmogelijkheden bestaan bij verhoogde spierspanning door een dwarslaesie, hoopt Adelante eind mei 2021 op positieve resultaten uit dit onderzoek.

Proefpersonen

Er gaan 10 proefpersonen met spasticiteit in kuit of pols/hand vrijwillig deelnemen aan dit onderzoek. Het doel is om te kijken of zij hun dagelijkse activiteiten beter kunnen uitvoeren na het toepassen van de shockwavetherapie. Bij patiënten met een herseninfarct blijkt de therapie een veilige, effectieve en praktische methode. Mocht dit voor mensen met een dwarslaesie ook gelden dan betekent dit een extra behandelmogelijkheid om spasticiteit tijdelijk te verminderen.

Dwarslaesie en spasticiteit

Uit cijfers blijkt dat ongeveer 65 – 78% * van mensen met een dwarslaesie spasticiteit ontwikkelt. Daarvan ondervindt 27 – 40% ** dit als problematisch en functioneel belemmerend. Huidige behandelingen om spierspanning te verminderen bestaan vooral uit medicatie of botoxbehandelingen.
Shockwavetherapie heeft mogelijk hetzelfde effect als botox. Bij gewenst resultaat is het uiteindelijk goedkoper, makkelijk uitvoerbaar en een alternatief voor mensen met angst voor spuiten. Nadeel is dat shockwavetherapie geen diepliggende spieren kan behandelen en er drie therapiesessies nodig zijn in plaats van één botoxbehandeling. Gelukkig duurt een shockwavebehandeling niet lang, vaak minder dan een half uur per sessie, en liggen de meeste spastische spieren oppervlakkig.

Metingen

De deelnemers aan dit onderzoek hebben naast de dwarslaesie, al langer dan 6 maanden problemen met spasticiteit in de kuit of pols/handregio.
Door meetmomenten voorafgaand aan de therapie wordt duidelijk hoeveel moeite het de deelnemer kost om dagelijkse activiteiten uit te voeren. De deelnemers worden vervolgens gedurende drie weken één keer per week behandeld met shockwave. Na die periode herhaalt men de metingen nog 12 weken. Zo wordt inzichtelijk of de therapie bijdraagt aan het beter uitvoeren van dagelijkse activiteiten doordat de spasticiteit tijdelijk is verminderd.

Uitkomsten

Na mei volgend jaar worden de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd en gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel. Bij goed resultaat gaat Adelante de shockwavetherapie toepassen bij mensen met een dwarslaesie en spasticiteit.