Nieuwe voorzitters Nationale Parken Limburg

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

De Nationale Parken Maasduinen, Groote Peel en Meinweg krijgen nieuwe voorzitters. Ook het Nationaal Landschap Zuid-Limburg krijgt voor de eerste keer een boegbeeld. Bert Kersten (Maasduinen), Herman Vrehen (Groote Peel), Ricardo Offermans (De Meinweg) en Toine Gresel (Nationaal Landschap Zuid-Limburg) beginnen per 1 september 2016 aan hun nieuwe klus.

‘Pareltjes van de Limburgse natuur’

De 3 Nationale Parken – De Meinweg, De Maasduinen en De Groote Peel – en het Nationaal Landschap Zuid-Limburg zijn de ‘pareltjes van de Limburgse natuur’. Het zijn ook de grote toeristische trekpleisters van onze provincie. In het verleden werden de Nationale Parken door het Rijk beheerd en gefinancierd, maar sinds 2012 is dat de verantwoordelijkheid van de provincie.
In de nieuwe natuurvisie ziet de provincie een nieuwe rol en financiering van de Nationale Parken (NP’s) en het Nationaal Landschap Zuid-Limburg (NLZL). Inzet is een grotere rol voor de samenleving (‘vermaatschappelijking’) en een andere verdeling van de kosten over de deelnemende partners.
Ook landelijk wordt gewerkt aan een grotere bekendheid van de nationale parken: recent is er door de Staatssecretaris een wedstrijd uitgeschreven voor ‘het mooiste stuk natuur van Nederland’.

Verbinding

De Provincie Limburg, die de nieuwe voorzitters heeft benoemd, wil de NP’s en het NLZL een nieuwe doorstart geven. Zo wil verantwoordelijk gedeputeerde Patrick van der Broeck dat de parken meer verbindingen leggen met hun omgeving. Recent is er een motie aangenomen in Provinciale Staten om de toeristische kwaliteit van de parken en het nationaal landschap beter uit te buiten. De voorzitters wordt ook gevraagd met nieuwe ideeën voor verdienmodellen te komen.

Voorzitters

De nieuwe voorzitters zijn geen onbekenden in Limburg. Bert Kersten, onder meer oud-wethouder van Venray, oud-gedeputeerde van Limburg en voorzitter van voetbalclub MVV, heeft een lange staat van dienst als openbaar bestuurder met grote kennis en achtergrond in natuur en milieu.
Ook Herman Vrehen heeft veel bestuurlijke ervaring, onder andere als gedeputeerde, en heeft door zijn werkverleden bij de LLTB en zijn huidige directeursfunctie bij IKL laten zien een verbinder te zijn tussen natuur en landbouw.
Ricardo Offermans was burgemeester van de gemeente Meerssen. Eerder was hij ook burgemeester van Roerdalen en kent daarmee de Meinweg en de regio goed.
Toine Gresel is oud-burgemeester van de gemeenten Nistelrode, Sint Anthonis, Dronten en Heerlen. Ook was hij voorzitter van het Waterschap Peel en Maasvallei tot vorig jaar.

Gedeputeerde Patrick van der Broeck is dankbaar voor het werk dat de huidige voorzitters hebben gedaan en is blij 4 sterke bestuurders te hebben gevonden. “Het is goed dat de vier nieuwe bestuurders tegelijk, gelijkwaardig en met een frisse blik aan hun opdracht beginnen.“