Manuel Kneepkens 75 jaar

Foto: H. Jetzes

Op 26 februari jongstleden bereikte dichter, tekenaar, politicus en jurist Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942) de 75-jarige leeftijd.
Ter ere van dit heugelijke feit vinden er op zondag 12 maart in Heerlen enkele festiviteiten plaats.

Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942) was tijdens zijn schooltijd op het Bernardinuscollege redactielid van het schoolblad ‘Binden en Bouwen’. Ook was hij lid van de tekenclub die in 1956 vanaf Schunck het ‘Panorama van Heerlen’ schilderde.
Een bijzonder getalenteerde groep, want enkelen groeiden uit tot bekende Nederlander zoals tekenaar, dichter en tv-maker Harrie Geelen, de dichter Pé Hawinkels, de architect Hubert-Jan Henket, journalist Ruud Groen en zijn broer Wil.
Na zijn studententijd vestigt Kneepkens zich als jurist in Rotterdam. Daar verwierf hij landelijke bekendheid, onder andere omdat hij het als raadslid opnam tegen Pim Fortuyn. Ook werd hij een gevierd dichter en publicist.
Zijn geboortestad Heerlen vergeet hij echter niet. Hij is een graag geziene gast tijdens allerlei bijeenkomsten en hij schrijft nog altijd gedichten over zijn geboorteplaats en provincie.

Een lange neus

Zondag 12 maart om 14.30 uur wordt in het Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145, de expositie ‘Een lange neus’ geopend met werk van Manuel Kneepkens. Tevens wordt het boek ‘Een lange neus’ gepresenteerd met gedichten en een aantal afbeeldingen van zijn kunstwerken. De expositie is te bezichtigen tot 1 juli.

Vervolgens wordt er om 15.30 uur op het Wilhelminaplein in Heerlen een dichtregel van Manuel Kneepkens onthuld, als blijvend eerbetoon aan de dichter Kneepkens.

Literaire bijeenkomst

Tenslotte is er om 16.00 uur in SCHUNCK* een literaire bijeenkomst waar zijn literaire vrienden Wiel Kusters, Emma Crebolder, Frans Budé en de stadsdichter van Heerlen Merlijn Huntjens en Nina Willems (PANDA) hem op een gepaste wijze feestelijk zullen onthalen.

Het programma van zondag 12 maart samengevat:

  • 14.30 uur: opening tentoonstelling ‘Een lange neus’ in het Cultuurhuis, Sittarderweg
  • 15.30 uur: onthulling dichtregel Manuel Kneepkens op het Wilhelminaplein
  • 16.00 uur: literaire bijeenkomst in SCHUNCK* m.m.v. Wiel Kusters, Frans Budé, Emma Crebolder en stadsdichter Merlijn Huntjens en Nina Willems (PANDA).