Dutch Mountain Film Festival succesvol verlopen

Foto: Pascal Moors / DMFF

Het zevende Dutch Mountain Film festival (DMFF), dat dit jaar van 10 tot en met 12 februari in Kerkrade, Heerlen, Aken en Vijlen is gehouden, is succesvol verlopen. Het aantal bezoekers aan het festival nam verder toe, ruim 5.000 mensen kwamen naar het DMFF. Volgens de organisatie is vooral de stijging van de internationale aandacht opvallend.

Enige bergfilmfestival van Nederland

Directeur Toon Hezemans van het DMFF kijkt tevreden terug op zijn DMFF, het enige bergfilmfestival van Nederland. “Iedere dag hadden we volle zalen. Zo moesten we mensen teleurstellen voor de openingsavond in Columbus in Kerkrade. Tijdens die avond was de wereldpremière van de Limburgse documentaire “Het Bergdorpje” en daarna de uitreiking van de DMFF Awards. Een mooie avond met een uitverkochte zaal.” Over de internationalisering van het filmfestival zegt Hezemans: “Uiteraard waren onze zuider- en oosterburen goed vertegenwoordigd, maar er zijn mensen over de hele wereld gekomen. Zo hadden we bezoekers uit Nepal, Argentinië, Rusland, Polen, Engeland, Frankrijk en Italië. Het is al lang geen euregionaal festival meer, maar mondiaal. Met 400 Duitse gasten en 120 bezoekers uit andere landen zijn we grensoverschrijdend gegroeid.”

Hezemans is erg te spreken over de hoeveelheid film inzendingen, maar bovendien de kwaliteit van de films. “119 films uit 29 landen zijn ingezonden, waarvan slechts een selectie uiteindelijk het oordeel haalden van de jury. Trots zijn we op de uiteindelijke prijswinnaars: Trough The Unknown, Mira en In Between; het zijn bijzondere bergdocumentaires van een hoog niveau.”

Side events

De samenwerking met de Apollo Kino in Aken en de Duitse Alpenisten Vereniging verliep uitstekend. Zij organiseerden het Duitse aandeel van het DMFF. Zij hadden 770 bezoekers, volgens Hezemans een succes. Tevredenheid eveneens over de side events van het festival. Al in november verzorgde het DMFF een Nederlandse film première in het Limburgse Vijlen, het enige bergdorpje van Nederland. Daar werd een houten schuur omgetoverd in een bergbioscoop, waar een kleine honderd verklede bergkinderen, samen met hun ouders, naar de Zwitserse familiefilm Sepp, de Wolvenvriend hebben gekeken.

Europese Safety Meeting

Succesvol was ook de allereerst Europese Safety Meeting, waarbij 120 slackliners naar Kerkrade kwamen. In de week voor het festival sliepen ze op de daken van drie torenflats in Kerkrade. Iedere dag balanceerden deze koorddansers over gespannen touwen tussen de flats. Zij verzorgden tevens de spectaculaire opening van het DMFF. Tegelijkertijd met de Safety Meeting werd aan een zijde van de torenflats een klimmuur opengesteld, een initiatief van onder andere IBA Parkstad en de gemeente Kerkrade. Goed bezocht, met 200 kids, was de speciale kindermiddag op zaterdag en de Bergrun Vijlen op zondag. De Bergrun had meer dan 300 deelnemers. Drie keer zo veel als het jaar daarvoor.