Bijzonder thema voor Heerlens cultuurevent ‘CityLiv 2016’

Foto: CityLiv

Kunst- en cultuurevent CityLiv staat weer voor de deur! Van 27 augustus tot en met 4 september (tijdens het zomerfestival Cultura Nova) zorgen kunstenaars, architecten en performance artiesten voor onverwachte verwondering met kunstinstallaties, live-acts en meer!

Het multidisciplinaire event in het hart van Heerlen beleef je op z’n best door de Experience Route te volgen die je leidt langs de 6 bijzondere bouwwerken en installaties.

Hoe voelt ontheemding?

…om alles achter je te laten, om elders opnieuw te moeten beginnen? Op die vragen krijg je tijdens CityLiv antwoord. Gastcurator Judy Straten heeft ‘Ontheemd‘ als thema gekozen voor CityLiv 2016, waaraan ze de sleutelwoorden ‘water’ en ‘hoop’ heeft gekoppeld. Water als drager van het leven, een symbool dat staat voor onze verlangens, onze angsten, maar ook voor zorgzaamheid en betrokkenheid. Hoop is daarbij essentieel om tegenslagen het hoofd te bieden en te vechten voor een nieuwe toekomst. De kunstenaars verbeelden met hun werken een persoonlijke interpretatie van het thema. Dit zorgt elke keer voor een unieke belevingswereld waarbij emoties tot leven komen door de sensatie van geur, beeld en geluid. Hoewel de schrijnende actualiteiten aanleiding zijn geweest voor dit thema, zal CityLiv niet alleen gaan over de vluchteling, maar over ontheemding als universeel begrip.

Experience Route

De Experience Route leidt je langs de 6 verschillende bouwwerken ontworpen door Studio Erol. Deze kantelende huisjes zijn gebouwd uit metalen stud frames, aan elkaar verbonden middels blauwe platen die verkregen zijn uit de sloop van een psychiatrische inrichting (ontworpen door architect Niek Bisscheroux). Het zijn tot de verbeelding sprekende huisjes die ‘drijven’ in het centrum van Heerlen en elk een kunstinstallatie met een eigen geheim omarmen. Het is aan jou om deze te ontrafelen.

Performances & workshops CityLiv

Naast de doorlopende expositie heeft CityLiv een programma vol mooie, bizarre en ontroerende performances en workshops. Laat je meenemen op een verrassende geurreis door de vier natuurelementen, beleef live-acts over het emotionele leven van vluchteling Shahib Sidow of ontdek de wereld van algen (workshop). Tijdens de opening op 27 augustus kun je tevens genieten van een exclusieve performance van danser/choreograaf Joost Vrouenraets en een Walking Models show met stukken uit de collectie van Ratna Ho & Studio Mulder i.s.m. Buitink Technology.

Het gehele programma, evenals het bezoeken van de installaties, is vrij toegankelijk.

Meer info over CityLiv vind je hier.