Elektrische karts in POWERAREA ‘E-Racing Experience Center’ in Kerkrade

Foto: POWERAREA

In augustus zullen er de eerste karts gaan rijden. Zonder uitlaatgassen, zonder lawaai; hier gaan bestuurders in elektrische karts met elkaar de strijd aan. Geen gas geven dus, maar een stoot stroom geven via het pedaal in het POWERAREA ‘E-Racing Experience Center’ in Kerkrade.

In het voormalige bedrijfspand van Intratuin aan de ‘Leisureboulevard’ bij het Parkstad Limburg Stadion maakt Jaron Snijckers bereidwillig tijd vrij voor een rondleiding door het immense pand. Nog niets verwijst momenteel naar de grootste e-kartbaan van Nederland, ja van Europa zelfs die hier in de zomer op het meer dan 10.000 m² beschikbare vloeroppervlak geopend wordt. Maar er worden sinds vandaag grote stappen gemaakt, een complete ploeg monteurs uit Italië is druk doende de baan aan te leggen.

Op de bovenste verdieping steekt Jaron, samen met compagnon Rob Zager, een flinke helpende hand toe bij de bouw van de toiletgroepen en de aanleg van het horecagedeelte waar straks 180 mensen een drankje kunnen gebruiken omdat ze bijvoorbeeld moe gestreden zijn in de naastgelegen paintball-hal. Ook komt hier een indoor ‘buitenterras’, en een ‘driftkartbaan’, waarop de e-karts als het ware over skimatten glijden.
Een verdieping lager is het nu vooral nog leeg, en groot. Heel groot. Hier komt de ‘echte’ kartbaan, speciaal voor deze locatie ontworpen door een Italiaanse parcoursbouwer.

40 karts

Straks kunnen hier 20 karts tegelijkertijd de baan op. Een baan die nu dus wordt aangelegd en is afgestemd op de gebouwafmetingen en indeling van de 5.000 m² grote hal, en die snelheden tot 90 kilometer per uur mogelijk maakt, zegt Jaron. POWERAREA zal straks over 40 karts beschikken, omdat de andere 20 karts snel opgeladen moeten worden als het andere twintigtal op de baan is. De laadtijd moet daarom maximaal gelijk zijn aan de rijtijd, dus het is zaak dat het opladen in rap tempo gebeurt.

De elektrische karts zijn ruim twee keer zo duur als de traditionele ‘benzinekarts’. Daarbij komt dan nog het hele elektronische regelsysteem, want de elektrokarts zijn op afstand te controleren. “Voor kinderen kunnen we bijvoorbeeld het vermogen terugdraaien, zodat ze met een veilige topsnelheid van bijvoorbeeld 15 kilometer per uur kunnen rijden. Maar ook als er gevaarlijke situaties optreden kunnen we alles bijregelen, en de karts zelfs helemaal stil laten vallen. Als de karts de pits inrijden gaan ze sowieso niet harder dan 2 kilometer per uur.”

Samenwerken

“We willen de bezoekers een compleet arrangement aanbieden. Waarbij we samenwerken met andere ondernemers op de leisure boulevard. Want wat zouden we hier gaan concurreren met eten als Happy Italy en Parkstad Plaza hier op steenworp afstand vandaan liggen. Ook het lasergamen willen we erbij betrekken, voor mensen die bij een bedrijfsuitje geen heil zien in het toch iets pijnlijkere paintballen.”

POWERAREA zal voor zo’n 15 FTE’s werk gaan opleveren.

Onderstaande animatie geeft een goed beeld van het uiteindelijke eindresultaat.

Reacties