Meer toezicht op loslopende honden Brunssummerheide

Foto: Heerlen.nieuws.nl

De politie gaat in samenwerking met Natuurmonumenten en de gemeentelijke BOA’s (handhaving) de komende maanden meer toezicht houden op de aanlijnplicht op de Brunssummerheide. Er zal repressief worden opgetreden bij het overtreden van de aanlijnplicht, met een boete van 90 euro als gevolg.

Doodgebeten wild

Op de Brunssummerheide worden jaarlijks meerdere reeën en schapen doodgebeten door loslopende honden.
Alle honden hebben een jachtinstinct. Als een hond ‘wild’ ruikt, wordt dat instinct geprikkeld en wil de hond het dier dat hij ruikt opsporen. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden. Ook voor honden die ‘niets doen’. Komt een hond te dicht in de buurt, dan schrikken de dieren en vluchten weg. Wanneer een hond een reekalf besnuffelt, dan draagt het kalfje zijn geur en laat de moeder haar jong in de steek. Aangezien een reekalf nog niet in staat is voor zichzelf te zorgen, zal het overlijden.

Bijtincidenten

Daarnaast vinden er regelmatig bijtincidenten plaats tussen honden onderling en ontstaan er andere ongewenste situaties tussen de bezoekers van de Brunssummerheide.

Losloopgebieden

Er zijn een aantal losloopgebieden voor honden op de Brunssummerheide. Maak daar gebruik van indien u uw hond los wilt laten lopen. Deze gebieden staan op onderstaande plattegrond van de Brunssummerheide aangegeven.

Foto: Politie Brunssum