Voetbalvereniging Vaesraede speelt niet meer op kunstgrasvelden

Foto: Wikimedia

Het bestuur van voetbalvereniging Vaesrade laat geen activiteiten meer toe op haar kunstgrasveld. Dat besluit is mede genomen op advies van de gemeente Nuth, zo laat de club op haar website weten.

Kankerverwekkend

Afgelopen weekend en maandag werden resultaten bekendgemaakt van een onderzoek uitgevoerd door de autobandenbranche. Daaruit zou blijken dat er niets aan de hand is met de rubbergranulaatkorrels. De normen zouden niet overschreden worden, en bovendien zijn de kankerverwekkende bestanddelen omhuld door een rubber laag en komen dus niet zo maar vrij.
Hoogleraar toxicologie (giftigheidskunde) Martin van den Berg kijkt hier echter anders tegen aan. Hij vindt dat het hier dusdanig hoge concentraties betreft die je vanwege de gezondheid niet zou moeten willen.

Geen consequenties

De KNVB verbindt aan dit onderzoek nu geen consequenties. Voor de veiligheid van het sporten op kunstgrasvelden zijn voor de KNVB de resultaten leidend van het officiƫle onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uitvoert en waarvan de uitkomst medio decemeber wordt verwacht. Ook hebben het RIVM en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onlangs aangegeven dat op basis van de huidige gegevens er geen reden is te stoppen met sporten op de kunstgrasvelden.

Zekere voor onzekere

De gemeente Nuth lijkt toch het zekere voor het onzekere te nemen en adviseert de clubs voorlopig niet op kunstgrasvelden te spelen.
Tot nader bericht van RIVM en de gemeente traint Vaesrade op het bijveld. Daarop mogen ook wedstrijden van de jeugd, dames en bepaalde herenwedstrijden gespeeld worden.
Ook zullen de teams van de club geen uitwedstrijden meer spelen op kunstgrasvelden met rubbergranulaat.
De KNVB zal morgen worden ingelicht.