Forse straffen ‘Venrayse moordzaak’

Foto: Rechtbank Limburg

​De rechtbank Limburg heeft Geert G. en Lau G. vandaag veroordeeld voor het vermoorden en vervolgens wegmaken en gedurende 8 jaar lang verborgen houden van de lichamen van Fouad Bendella en Karim Fourkour. Aan Lau G. is een levenslange gevangenisstraf opgelegd en aan Geert G. een gevangenisstraf van 30 jaar.

Op 11 mei 2006 werden Bendella en Fourkour bij de politie als vermist opgegeven. Het laatste dat van hen bekend was, was dat zij die nacht op pad gingen om een hennepplantage in Venray te gaan rippen. Aanvankelijk werd de zaak bekend als de Venrayse vermissingszaak. Later werd duidelijk dat de jongens zeer waarschijnlijk niet meer in leven waren en is de zaak in de media bekend geworden als de Venrayse moordzaak. Pas nadat Geert G. in 2014 bij de politie uitvoerig is gaan verklaren, werden de lichamen in een bosperceel in Arcen gevonden.

Verdachten wijzen naar elkaar

Zowel Geert G. als Lau G. hebben hun eigen betrokkenheid bij het doodschieten van de beide jongens altijd ontkend. Geert G. stelde dat hij er wel bij was toen Lau G. de jongens doodschoot, maar dat hij daardoor zo verrast werd dat hem geen verwijt kan worden gemaakt. Hij bekende wel te hebben geholpen met het weghalen van de lichamen en het begraven daarvan, later die dag.
Lau G. stelde dat hij die nacht niet in de hennepkwekerij is geweest, dat hij buiten stond en dat Geert G. de jongens binnen heeft dood geschoten. Ook met het ophalen van de lichamen en het begraven van de jongens zou hij niets te maken hebben.

Rechtbank gelooft Geert G.

De rechtbank gelooft de verklaring van Geert G. Zijn verklaring wordt ondersteund door andere getuigen, onder wie een medegedetineerde van Lau G. uit Duitsland. Aan hem heeft Lau G. een aantal zeer opvallende details verteld over de moord en het wegmaken van de lichamen. Details die zo specifiek zijn, dat het niet anders kan dan dat die uit de mond van Lau G. zijn gekomen.
Ook past de verklaring van Geert G. bij de uitkomsten van het onderzoek naar de gebruikte telefoons en bewakingscamera’s. De verklaring van Lau G. past daar juist niet bij. Tot slot heeft de rechtbank gekeken naar het moment waarop Geert G. is gaan verklaren. Hij heeft zijn verhaal in 2014 als eerste verteld. Lau G. heeft pas een verklaring afgelegd nadat hij het hele dossier had gekregen, inclusief de verklaringen van Geert G. Met andere woorden: hij kon zijn verhaal aanpassen aan dat van Geert G., andersom was dat niet mogelijk.

Medeplegen van moord

Zowel Lau G. als Geert G. hebben een cruciale rol gespeeld bij het doodschieten en daarna begraven van Fourkour en Bendella. Uit beelden van de bewakingscamera bleek dat er een rip plaatsvond in het pand in Venray. Beiden zijn ter plaatse gegaan en er is gedurende een periode van 20 minuten overlegd door Geert G. en Lau G. over wat er moest gebeuren. Zij hebben de jongens vervolgens samen ingesloten in het pand in Venray. De bedoeling was om daar een confrontatie aan te gaan met de rippers. Lau G. en Geert G. waren beiden bewapend.
Lau G. heeft de jongens uiteindelijk allebei met een nekschot doodgeschoten, maar ook Geert G. had een belangrijke bijdrage. Zo verkende hij de situatie toen Lau G. nog onderweg was, zorgde hij er samen met Lau G. voor dat de jongens boven in het pand werden ingesloten en hielp hij mee met het weghalen en begraven van de jongens. Er is daarom sprake van medeplegen van moord.

Straf

De rechtbank legt aan Lau G. een levenslange gevangenisstraf op. Dat was ook de eis van de officier van justitie. Een andere straf is volgens de rechtbank niet passend, gelet op de initiërende, berekende en daarbij niets of niemand ontziende rol van Lau G. bij de gruwelijke feiten. Hij was bovendien de schutter.
De officier van justitie had tegen Geert G. een gevangenisstraf van 14 jaar geëist.
Volgens de rechtbank is dit verschil niet uit te leggen. Weliswaar had Geert G. een andere rol dan Lau G. – hij was niet de schutter en ook niet de bedenker van het plan – maar hij heeft wel een belangrijke rol gespeeld. Bovendien was hij volledig verantwoordelijk voor wat hij deed. Zijn verklaring dat hij onder druk van Lau G. meedeed, gelooft de rechtbank niet. Voorts worden voor enkelvoudige moorden doorgaans al hogere straffen opgelegd dan het openbaar ministerie in deze dubbele moordzaak tegen Geert G. eist. De rechtbank komt daarom tot een heel ander oordeel: Geert G. wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar.
Ook moeten beide verdachten aan de nabestaanden van de slachtoffers een schadevergoeding betalen van ruim 2.000 en 10.000 euro. Deze bedragen bestaan grotendeels uit reiskosten en de kosten van de uitvaart van Fourkour in Marokko.