Minder afvalbakken in Heerlen

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

De gemeente gaat afvalbakken uit de openbare ruimte weghalen. Dit levert de gemeente een structurele kostenbesparing op van €60.000 per jaar.

Om er voor te zorgen dat hierdoor het zwerfafval in de openbare ruimte niet toeneemt is vooraf bekeken op welke locaties afvalbakken moeten blijven staan en op welke plekken ze weg kunnen.

Op dit moment zijn in Heerlen, in verhouding tot andere gemeenten, relatief veel afvalbakken. Het landelijk gemiddelde ligt op 12,6 afvalbakken per 1000 inwoners, terwijl in Heerlen gemiddeld 15,7 afvalbakken per 1000 inwoners geplaatst zijn. Op sommige plekken staan er zelfs meerdere bij elkaar.
Ongeveer 300 bakken zullen het veld moeten ruimen. Denk daarbij aan locaties waar meerdere afvalbakken dicht bij elkaar staan, aan afvalbakken die nauwelijks gebruikt worden of die niet (meer) voldoen aan de uitgangspunten.

De gemeente haalt de afvalbakken op een zodanige manier weg dat het zwerfafval in de openbare ruimte niet toeneemt. Daarom zullen afvalbakken in ieder geval blijven staan in winkel- en uitgaanscentra, speeltuinen en parken, langs veel gebruikte looproutes zoals (toegangs)straten rondom de winkelcentra en scholen, in de buurt van parkeerplekken, bushaltes en het station, bij de milieuperrons (met de glas- en textielinzameling e.d.) en langs routes/plekken waar veel met de hond gewandeld wordt, zodat hondenbezitters het hondenpoepzakje makkelijk kunnen weggooien.