Heëlesje Joarmaat

Foto: Gemeente Heerlen

Op zaterdag 25 april wordt in het centrum van Heerlen weer de jaarlijkse Heëlesje Joarmaat georganiseerd. De markt is van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Overal is van alles te doen, te zien, te proeven en te beleven. Nieuw dit jaar is het straatmuzikantenfestival, een optreden van de winnaar van Nu of Nooit en een Occasionmarkt. In het kader van M2015 is er dit jaar ook extra aandacht voor het mijnverleden.
Er zijn ongeveer 400 marktkramen op de Bongerd, Promenade, Honigmanstraat, Dautzenbergstraat, Saroleastraat, Geleenstraat, Oranje Nassaustraat en Raadhuisstraat.

Kindervermaak, oude tractoren en curiosa

Op de Bongerd staat naast reguliere marktkramen ook de curiosamarkt met curiosa, antiek en snuisterijen. Verder zijn er antieke tractoren en motoren te bewonderen. Voor de kinderen is er een prachtige draaimolen, een ganzenhoeder en een schaapskooi met lammetjesknuffelhoek.

De top van de Nederlandse Standwerkers

In de Saroleastraat staat de top van de Nederlandse standwerkers. Zij verkopen met humor, vlotte praatjes en levendige presentaties allerlei producten. Alleen de show is al de moeite waard.

Limburgse specialiteiten, oude ambachten en M2015

Op het grote deel van het Pancratiusplein staan kramen met Limburgse culinaire specialiteiten. Ook zijn er kookdemonstraties met heerlijke recepten en wordt in een traditionele rookoven paling en makreel gerookt. Verder zijn er vele oude ambachten en een expositie van het mijnmuseum te bekijken.

Muziekoptredens door de hele stad

Op het podium onder de overkapping van de muziekschool treden leerlingen van SCHUNCK* Muziekschool op met onder meer popmuziek, flamenco en een bigband. Ook wordt dit jaar een Straatmuzikantenfestival georganiseerd. Hieraan doen ongeveer 15 acts mee die worden beoordeeld door een deskundige jury. De uiteindelijke winnaar van het Limburgs straatmuzikantenfestival 2015 krijgt een waardebon van €100,- van Arons Muziek.
Verder speelt dit jaar de winnaar van de Limburgse bandcompetitie Nu of Nooit op d’r Heëlesje Joarmaat. Het optreden van Jick Munro & The Amazing Laserbeams is van 10.00 tot 16.00 uur in de Saroleastraat voor Arons Muziek.

Geleenstraat/Raadhuisstraat-Uit de kunst

Voor het derde achtereenvolgende jaar staat een grote kunstmarkt met ongeveer 75 kramen, workshops en demonstraties van kunstenaars in de Geleenstraat. Er is gezellige muziek en een terras op het pleintje voor het gemeentehuis.

Occasionmarkt

In de Oranje Nassaustraat wordt een occasionmarkt van jonge tweedehands auto’s georganiseerd. Ook staat er een muziekpodium waar diverse optredens voor een vrolijke, muzikale noot zorgen.

Start reeks Curiosamarkten

Tijdens d’r Joarmaat start ook weer de serie curiosamarkten met brocante, antieke of andere tweedehands spulletjes. Dit jaar is er bijna elke zaterdag tussen 4 april en 3 april van 9.00 tot 16.00 uur een curiosamarkt.
Als mensen zelf met een kraam op de Curiosamarkt willen staan, kan dat voor €12,50 per kraam van vier meter. Meer info op www.heerlen.nl.

Voor mensen die de dag nog vroeger willen beginnen biedt Natuurmonumenten de mogelijkheid om aan een bijzondere excursie deel te nemen.