‘Tiny Forest’-concept winnend idee duurzaamheidsprijsvraag

Foto: Tiny Forest

Het concept ‘Tiny Forest’ is vanmiddag uitgeroepen tot beste duurzame idee voor de stad. Het werd tot beste idee verkozen uit vijf geselecteerde ideeën afkomstig van studenten van Zuyd Hogeschool in Heerlen.

Het idee is bedacht door Job van Kerkom, Lawrence Meulenhoff en Nirel Beckers, studenten Built Environment aan de faculteit Beta Science and Technology. Zij winnen hiermee € 500,-. Daarnaast reserveert de gemeente een bedrag van € 9.500,- om het idee daadwerkelijk te (laten) uitvoeren.

Wildernis in stad

‘Tiny Forest’ is een kleine wildernis in een stedelijke omgeving: tegen hittestress, voor een betere luchtkwaliteit, voor educatieve doeleinden en als ontmoetings- of speelplek. In samenwerking met buurtbewoners en scholen wordt een plek gecreëerd waar de mens koelte en schaduw kan zoeken en in contact kan komen met de natuur.

Duurzaamheid

Wethouder Duurzaamheid, Jordy Clemens: “Tiny Forest stak er boven uit. Dit idee betrekt allerlei partijen bij het begrip duurzaamheid. Het stimuleert de verbinding tussen mensen, tussen jong en oud, tussen inwoners en instellingen, en creëert nieuwe mogelijkheden bij het ontstaan van lege plekken in de stad.”

De andere vier concepten op de shortlist waren de ‘Urban busstop’ van Salma Emad en Manon Beelen, een bushalte die zijn eigen energie opwekt door middel van zonnecellen, die zuurstof en warmte isolerend werkt. ‘Beladen kunst’, van Kim Marissen en Nigel Birkner waarmee met kunst de aandacht wordt gevestigd op duurzaamheid, bijvoorbeeld door een kunstwerk in combinatie met een oplaadpunt. De Chromo Aqua, een idee van Oktay Guclu, een slimme tool om zuinig met water om te gaan en die zelf zijn energie opwekt met behulp van een kraanturbine. En The Green Challenge, een prikkelende campagne om tot duurzame investeringen te komen, het idee van Tom van Loon & Roger Ruber.

‘Tiny Forest’: het plan hoe het er volgens de bedenkers uit moet gaan zien

Waarom (in Heerlen)?

  • Educatie:
    Het bos brengt de natuur dichterbij. Een Tiny Forest voor de deur prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft mensen de kans om natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken.
  • Baubotanik:
    In het Tiny Forest wordt getest met constructies van levende bomen die met elkaar vergroeien. Een duurzame bouwmethode van de 21e eeuw.
  • Parkstad:
    Een kleine wildernis is het ultieme park, en daarmee een duurzame belichaming van het concept Parkstad.
  • Biodivers:
    Kleine wildernissen zijn 30 keer dichter begroeid en 100 keer biodiverser dan traditionele bosplantsoenen.
  • Ecosysteemdiensten:
    De waterbergingscapaciteit en luchtkwaliteit verbetert, hittestress wordt tegengegaan en de gezondheid van mensen verbetert.
  • Samenwerken:
    Samen met scholen en andere partijen een symbool van duurzaamheid creëren midden in de maatschappij.

Hoe?

In samenwerking met stichtingen met de juiste expertise, zoals het IKL, wordt het plan vormgegeven en uitgevoerd. Het oerbos van 200 m² wordt met hulp van kinderen in Heerlen aangeplant. Het beheer (2 jaar) wordt gedaan door vrijwilligers. Het IVN kan ons ondersteunen in het ontwikkelen van een ontwerp en de realisatie op basis van ervaring en expertise.

Wat?

Het realiseren van een zogenaamde “Tiny Forest” op een nader af te stemmen locatie in het centrum van Heerlen. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan, waar buurtbewoners de Nederlandse natuur ontdekken.