Zaterdag speciale ‘pers’-conferentie in Park Urbana op het Burgemeester van Grunsvenplein

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

U weet het nog wel, Park Urbana groeide speciaal voor Cultura Nova en op initiatief van IBA Parkstad, op uit het parkeerdek van het Burgemeester van Grunsvenplein. Grote bloembakken met fruitbomen, een urbane fruitboomgaard met 400 bomen als een symbolische aanzet voor een groener centrum van Heerlen. Een stadsparkje dat na afloop van het jaarlijkse internationale theaterfestival door omwonenden en Parkstedelingen omarmd werd, als een plek om van de zon te genieten of om picknicks te organiseren.

Vruchtgebruik

Ook tijdens deze herfstachtige dagen kunt u nog de vruchten van dit initiatief plukken. Op zaterdag 29 november zowel figuurlijk als letterlijk.
Tijdens een heuse ‘pers’-conferentie in het park kan iedereen voor € 5,00 drie liter gezond, biologisch sap van onbespoten appels kopen dat je 2 jaar kunt bewaren. De fruitpers van Stichting Ondernemend Bloesemlint draait dan de hele dag op volle toeren, er is muziek op het schouwburgplein en er staan foodtrucks. Je kunt de appels persen die geplukt zijn in Park Urbana, maar je kunt eventueel ook eigen appels meenemen om te persen.

De pers draait zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Tussen 12.00 en 13.00 is er even ook een meer officieel gedeelte, met muziek en toespraken van wethouder Barry Braeken en IBA-curator Jo Coenen.

Regio Parkstad

Daarna, in het voorjaar van 2017, zal dit ‘Park Urbana’ uitwaaieren over de regio en een groen spoor door Parkstad trekken. Want gemeenten, buurtverenigingen, burgers en bedrijven kunnen de circa 400 bomen adopteren en plaatsen op plekken die zij willen vergroenen. Onder meer het project De Woontuin, dat kleinschalige zorg realiseert in een voormalig schoolgebouw in Hoensbroek, plant 30 Park Urbana-bomen in haar openbare tuin.

NB

Mocht u meer dan 100 kilo appels uit eigen tuin willen persen? Meld je dan aan via [email protected].
Neem je je eigen appels of peren mee (+ 100 kilo)? Dan kost het sap € 4,00 per drie liter.
Geen eigen appels? Dan kost het sap dus € 5,00 euro per drie liter.