Laagste percentage miljonairs in Nederland in Kerkrade (0,3%), Brunssum en Landgraaf (0,4%)

Foto: CC0 Public Domain

Het aantal miljonairshuishoudens in Nederland is in 2014 met 5 duizend toegenomen tot bijna 108 duizend. Dat komt neer op 1,4 procent van alle huishoudens. De miljonairs bezitten samen 340 miljard euro aan vermogen. Regio Parkstad is niet rijkelijk bezaaid met miljonairs, zo berekende het CBS op basis van een vermogensonderzoek over de periode 2006-2014.

Minste miljonairs in de provincies Limburg, Flevoland en Groningen; meeste miljonairs in Utrecht en Zeeland

In de provincies Utrecht en Zeeland wonen relatief de meeste miljonairs (1,7 procent), op de voet gevolgd door Noord-Holland met 1,6 procent. De provincies Limburg, Flevoland en Groningen hadden in 2014 in verhouding met rond de 1 procent de minste huishoudens met 1 miljoen euro of meer aan vermogen.

De gemeente Kerkrade kent het laagste percentage miljonairs: 0,3 procent. Deze Limburgse gemeente wordt gevolgd door Landgraaf, Brunssum en Den Helder met 0,4 procent miljonairs. Ook Heerlen hangt in de staart van het miljonairspeloton, met 0,5 procent miljonairs behoorde ook Heerlen in 2014 tot de 71 gemeenten in ons land die minder dan 1 procent miljonairs huisvestten.
Het hoogste Dagobert Duck-gehalte, met in verhouding de meeste miljonairshuishoudens, vinden we in de gemeenten Laren, Bloemendaal en Blaricum (allen rond de 10 procent), Wassenaar (8,8 procent) en Rozendaal (7,6 procent). In totaal waren er 79 gemeenten met ten minste 2,5 procent miljonairs in 2014.

Ontwikkeling en schommeling

De ontwikkeling van het aantal miljonairshuishoudens hangt ruwweg samen met de ontwikkeling van het totale vermogen in Nederland. In de periode 2006-2014 fluctueerde het totale vermogen behoorlijk. Sinds 2012 is echter sprake van een jaarlijkse stijging. Het aantal miljonairs nam in de periode 2012-2014 jaarlijks met 5 procent toe.

Door schommelingen in het vermogen kunnen huishoudens het ene jaar meer en het andere jaar minder dan 1 miljoen euro aan vermogen bezitten. Daardoor tellen ze het ene jaar wel en het andere jaar (mogelijk) niet mee als miljonair. Zo nam bijvoorbeeld het totale vermogen in 2009 onder andere af door dalende aandelenkoersen. Het aantal miljonairs liep in dat jaar sterk terug. Ook als de samenstelling van een huishouden verandert, bijvoorbeeld door een scheiding, heeft dat invloed op het vermogen van een huishouden.