Feyenoord wipt Roda JC, na verlenging, uit bekertoernooi

Vanavond schakelde het geplaagde Feyenoord Roda JC uit in de kwartfinale van de strijd om de KNVB-beker.

Om kwart voor negen trapten de Kerkradenaren af in het Parkstad Limburg Stadion tegen een defensief ingesteld Feyenoord. Een kleine 13.000 bezoekers zagen hoe Feyenoordtrainer Giovanni van Bronckhorst zijn elftal in een 5-3-2 formatie op de kunstgrasmat had gepositioneerd om de hoognodige resultaatsomslag te bewerkstelligen na de dramatische reeks van 5 verloren competitiewedstrijden op rij. Met een achterstand van 14 punten op koploper PSV lijkt het kampioenschap voor de Rotterdammers nu al onbereikbaar, en is het winnen van de beker een ‘schrale-troostprijs’ die het blazoen van Feyenoord nog een beetje zou kunnen oppoetsen.

In de eerste helft had Feyenoord een licht veldoverwicht. Aan beide kanten waren een aantal kansen, maar geen van beide teams wist hier beslissend mee om te springen zodat met een 0-0 stand de rust werd bereikt.

Tijdens de rust wisselde trainer Kalezic Van Peppen voor Faik, die in september vorig jaar tijdens de competitieontmoeting van beide ploegen de gelijkmaker scoorde. Het spel werd feller, en het sterker wordende Roda wist een aantal kansen te creëren maar niet te benutten. Poepon (Roda JC) kreeg de eerste gele kaart van de wedstrijd, kort daarna gevolgd door ploeggenoot Van Hyfte. Roda maakte het spel, Feyenoord hield moeizaam stand. Ook Feyenoorder Nelom incasseerde geel, en zal de halve finale in de bekerwedstrijd vanaf de tribune moeten toekijken. Met nog een kwartier voor de boeg in de reguliere speeltijd bracht Kalezic Mike van Duinen in het veld. De nieuwste aanwinst van Roda, de voor dit seizoen gehuurde aanvaller van Fortuna Düsseldorf, kreeg zijn eerste speelminuten bij de geelzwarten. En meer dan eigenlijk gewenst was deze avond, want de wedstrijd eindigde na 90 én 1 minuten zoals die begonnen was en moest de verlenging de beslissing gaan brengen.

Van Bronckhorst bracht Basacikoglu in de Rotterdamse ploeg voor Elia. De eerste minuten van de eerste verlenging vertoonden hetzelfde spelbeeld, een aanvallend Roda dat de kansen die het kreeg niet wist te benutten. Na 100 minuten voetbal werd Van Hyfte vervangen door Noor, die weer hersteld is van zijn blessure.
Vlak voor het einde van de eerste verlenging bracht Botteghin Feyenoord op een 0-1 voorsprong, uit een hoekschop van Vilhena kopte hij raak. Gezien het spelbeeld op dat moment niet verdiend.

Tijdens de tweede verlenging probeerde Roda JC de averij nog ongedaan te maken, maar het bleef 0-1. Al had Poepon in de laatste minuut nog een uitgelezen kans om de strafschoppenreeks eruit te slepen, maar hij schoot recht in de handen van Vermeer.

Roda is dus uitgebekerd voor dit seizoen, en kan zich nu volledig gaan focussen op haar positie in de eredivisie.
Over 3 dagen al is de belangrijke uitwedstrijd tegen ADO Den Haag, dat momenteel 3 punten meer heeft en 1 plaats hoger staat dan Roda.