Programma ‘Nationale Herdenking’ 4 mei Heerlen

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien.
Het programma voor de Nationale Herdenking in Heerlen begint om 18.45 met een plechtigheid in het stadhuis van Heerlen. Een stille tocht voert daarna naar de Gedachteniskapel aan de Akerstraat, alwaar om 20.00 de twee minuten stilte in acht genomen worden. Vanaf 20.45 vindt in de schouwburg een Herdenkingsconcert plaats.

Stadhuis

Vanaf 18.45 uur vindt er een serene plechtigheid plaats in het gemeentehuis van Heerlen. De burgemeester van Heerlen, de heer Ralf Krewinkel en voorzitter Dick Gebuys van Comité 4 en 5 mei Heerlen, houden een korte toespraak. Het thema van de Nationale Herdenking in 2017 is “geef vrijheid door”.
Ook dit jaar wonen vertegenwoordigers van de stad en de regio Aken de herdenking bij, evenals de Consul van de Israëlische ambassade. Inwoners van de gemeente Heerlen worden van harte uitgenodigd de herdenking bij te wonen.

Jan Bardoul, voorzitter Heemkundevereniging Heerlen Stad, die een prominente rol had bij de Stichting Lodewijk Foijer, (o.a. verantwoordelijk voor plaatsing Stolpersteine in de stad) gaat in op het persoonlijke verhaal. Door de jaren heen verzamelde hij op zijn zoektocht naar deze verhalen een schat aan informatie die niet verloren mag gaan. Ze draagt bij aan de een belangrijk stuk geschiedenis van onze regio.
Dichter Dan Lumey draagt voor uit eigen werk, alsook een leerling van het Heerlense Sintermeertencollege.
Het Koninklijk Heerlens Mannenkoor St. Pancratius luistert de plechtigheid op met gepaste zang.

Stille tocht

Aansluitend gaat het al wandelend in een stille tocht naar de Gedachteniskapel aan de Akerstraat. Daar wordt de plechtigheid vervolgd. Naast burgemeester Ralph Krewinkel die een korte toespraak houdt, draagt Roos Schiffeleers, leerling van groep 8 van de Tarcisiusschool, het winnende nationaal gedicht voor. Pearl Theunissen van basisschool de Ganzerik uit Heerlerheide draagt een gedicht voor van Judith Pieters.
Diverse personen/vertegenwoordigers zullen kransen leggen.
De plechtigheid wordt muzikaal begeleid, inclusief de ‘Last Post’ om 20.00 uur, door Harmonie T.O.G. uit Welten.

Herdenkingsconcert

Ook dit jaar verzorgt het Comité 4 en 5 mei Heerlen het Herdenkingsconcert in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.
Na de plechtigheden van 4 mei in Heerlen begint om 20.45 uur een sfeervol programma.
De Koninklijke Harmonie Heerlen speelt o.a. de Mauthausen Liederen van Mikis Theodorakis. Daarbij treedt Mayya Aprossina op.
Het May Four Quartet zingt het Requiem voor de Mens van Rob Goorhuizen.
Eline Hensels en Paul Huijts spelen twee stukken voor cello en piano.