Carrouselrijden bij manege Galop

Tijdens het jaarlijkse ‘stalfeest’ van manege Galop in Landgraaf werd afgelopen zaterdag door een twintigtal ruiters en even zovele paarden en pony’s een ‘carrousel-demonstratie’ gegeven.

Lange tijd hing het aan een zijden draadje of de demonstratie doorgang kon vinden. Gevreesd werd dat de hitte mens en dier wel eens ernstig parten zou kunnen gaan spelen. Uiteindelijk bleek het verantwoord het evenement door te laten gaan: het grootste gedeelte van de voorbereiding – het wassen en borstelen van de paarden – kon in de schaduw worden gedaan, en een lichte regenbui zorgde net op tijd voor wat verkoeling. Na afloop van het inspannende half uur waren de ruiters en paarden weliswaar enigszins verhit, maar een goede afkoeling en naverzorging van de paarden rondden de mooie demonstratie goed af.

Carrouselrijden

Dus konden de 20 ruiters en mooi verzorgde paarden opdraven voor de carrouseldemonstratie, waaraan weken van voorbereiding vooraf ging. Voor de niet-ingewijden: carrouselrijden is meer dan rondjes rijden door de ‘bak’ van de manege. Het werd rond 1900 als discipline ingevoerd bij het lesgeven. Om de discipline te bevorderen, en om het rijden interessanter en moeilijker te maken. Een carrouselgroep bestaat normaal uit 12 of 16 ruiters die in een geordende colonne, meestal met tweeën naast elkaar, op de maat van speciaal samengestelde en uitgezochte muziek bepaalde dressuurfiguren uitvoeren. Het tempo, de onderlinge afstand en afstemming op elkaar bepaalt het niveau van de uitvoering, het collectief en uniformiteit staat centraal.

Manege Galop

Manege Galop, gelegen op het ‘driestedenpunt’ van Landgraaf, Kerkrade en Heerlen, organiseert jaarlijks dit ‘stalfeest’. Compleet met muziek, een hapje en drankje, en de inzet van het personeel en mensen die er les nemen. Het is een ideale mogelijkheid om de manege onder de aandacht te brengen.
“Zaterdag was er een zestigtal bezoekers. Veelal ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s en natuurlijk veel vrienden en bekenden. Volgend jaar beslist weer een ‘stalfeest’ “, zeggen eigenaar Eed Meijer en instructrice Maike Leenders. “We zullen er vooraf dan wat meer bekendheid aan geven, zodat meer mensen kunnen kennismaken met de verschillende disciplines van de paardensport en onze mooie manege. Want je kunt hier niet alleen binnen rijden in onze 2 ‘bakken’, maar ook door de schitterende omgeving rijden. Een genot voor mens en dier.”

Door: Mariëlle Roozen