V&D Heerlen dicht?

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Verdwijnt V&D na 85 jaar uit het straatbeeld van Heerlen?
Die mogelijkheid is reëel, nu insiders uit de vastgoedwereld denken te weten dat V&D op zeer korte termijn het faillissement zal aanvragen om daarna, met alleen de winstgevende vestigingen van de warenhuisketen door te gaan. De winkels in Heerlen en Sittard behoren daar niet toe, en zouden dus definitief hun deuren moeten sluiten.

Ook de verhuurder van de panden aan V&D in Heerlen en Sittard, Jos van de Mortel van Metroprop, houdt rekening met het verdwijnen van V&D. Andere winkelketens zouden al belangstelling hebben getoond voor de winkelpanden die op aantrekkelijke plaatsen in de centra van de steden liggen.

Met de sluiting van het pand op de hoek van de Promenade en Saroleastraat zou een einde komen aan een aanwezigheid van ruim 85 jaar V&D in de Heerlense binnenstad.
Al in 1929 opende de door Willem Vroom en Anton Dreesmann opgerichte warenhuisketen een vestiging aan het marktplein, tussen de Bongerd en de Geleenstraat. Het was de tijd van de economische bloei van Heerlen door de mijnindustrie, en ruim vijf jaar vóórdat zakenman Peter Schunck zijn ‘Modehuis Schunck’, ofwel het Glaspaleis, pal naast de V&D-winkel zou laten optrekken. Een ontwerp van onze ‘stadsarchitect’ Peutz, dat toch ook indruk gemaakt moet hebben op de directie van V&D.
Want in 1958 nam V&D zijn intrek in de hoogbouw tussen de Geleenstraat en het Raadhuisplein, een voor die tijd reusachtig winkelcentrum van 6 verdiepingen, met roltrappen en snelle liften. Inderdaad ook ontworpen door F. Peutz. Pal naast het gemeentehuis, en waar menige Heerlenaar de inpandige doorsteek maakte – langs de aapjesautomaat op het trapbordes – naar de HEMA en C&A aan het Raadhuisplein en Dr. Poelsstraat.
In de jaren zeventig van vorige eeuw, na de overname door V&D van het zwaar verlieslijdende Belgische concern Grand Bazar, verhuisde V&D naar het pand van de Grand Bazar op de hoek van Promenade 1 en de Saroleastraat. Wellicht de laatste pandenwissel van V&D in Heerlen…