Zuyderland Medisch Centrum moet 12 miljoen bezuinigen

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Het Zuyderland Medisch Centrum staat dit jaar voor een zware financiële opgave. Om aan het einde van 2017 voor het eerst weer zwarte cijfers te schrijven moet de fusieorganisatie een aantal ingrijpende maatregelen treffen. Want de eerste maanden van dit jaar zagen er op financieel gebied nog niet gunstig uit. David Jongen, voorzitter Raad van Bestuur: “We kiezen voor een strikte focus op resultaat om het fundament onder Zuyderland te versterken.”

Bijsturen

De komende maanden bezuinigt Zuyderland op personeelskosten, investeringen en materiële uitgaven. In totaal moet dat €12 miljoen gaan ‘opleveren’. Die bezuinigingen richten zich overigens alleen op de ziekenhuisorganisatie. De zorg-onderdelen (Zuyderland Zorgcentra, Thuiszorg, JGZ en Huishoudelijke Hulp) zijn namelijk financieel gezond en vallen buiten de bezuinigingsmaatregelen.

Vacaturestop

Jongen: “Een aantal kostenposten uit 2016, zoals kosten voor personeel en dure medicijnen, drukken zwaarder op de huidige begroting dan verwacht. Ook weegt de omzet in de eerste maanden van 2017 nog niet op tegen de kostenontwikkeling. Daarom hebben we als Raad van Bestuur nu tijdig besloten bij te sturen om de financiële situatie te verbeteren. De maatregelen bestaan onder andere uit een vacaturestop en een rem op de inzet van extern personeel.”

Ambities

De ambities als patiëntgericht topklinisch ziekenhuis blijven echter onveranderd. Het primaire patiënten-proces staat daarbij centraal. Een financieel gezonde organisatie aan het einde van dit jaar is daarbij onmisbaar. “Alleen zo hebben we een goede basis om ook in de toekomst van Zuyderland te kunnen blijven investeren”, aldus David Jongen.