Begroting van de gemeente Heerlen voor 2017 sluitend

12 okt 2016, 15:48 Gemeente
fscn3821
Heerlen.Nieuws.nl
Het is de gemeente Heerlen gelukt een sluitende begroting voor 2017 op te stellen. De 388 miljoen die Heerlen komend jaar aan noodzakelijke uitgaven denkt te moeten spenderen vloeit aan de andere kant van de balans ook het Heerlense schatkistje binnen. Ook voor de jaren erna zijn de vooruitzichten vooralsnog positief.
Lieten de begroting van 2016 en de kaderbrief 2017 op onderdelen nog een tekort zien, de begroting voor 2017 en de meerjarige doorkijk zijn nu sluitend.
Die gezonde basis is gecreëerd door een combinatie van besparingen en organisatorische alternatieven zoals het afromen van niet of te weinig gebruikte reserves, het efficiënter uitvoeren van taken en slimmer inkopen.

Landelijke economie

Omdat de gemeentelijke inkomsten meebewegen met de landelijke economie -- omdat de rijksuitkeringen daarvan afhankelijk zijn -- moet een gemeente altijd anticiperen. Dat is jaarlijks terug te zien in de gemeentelijke begroting. Moest de afgelopen jaren nog worden gewerkt met krimpende inkomsten, nu staat de landelijke economie er beter voor en is dat terug te zien in de rijksbegroting. Ook kreeg Heerlen op de valreep nog goed nieuws: belangrijke meevaller in de jaren 2019 en 2020. Die overschotten zet de gemeente Heerlen zoveel mogelijk in ten behoeve van toekomstige taakstellingen en tegenvallers.

Ruimte voor ontwikkelingen

Heerlen kan nu de ruimte voor een aantal ontwikkelingen in de komende jaren handhaven, waarbij de lopende initiatieven en samenwerkingen van groot belang zijn.
Een greep uit de concrete plannen voor 2017 en verder
:
  • Een bedrag van € 10 miljoen om samen met partners IBA en de Provincie Limburg maar liefst € 30 miljoen in het stadscentrum te kunnen investeren.
  • Verbetering van grensoverschrijdende treinverbindingen, in samenwerking met de Provincie Limburg. De regio wordt zo beter ontsloten, wat nieuwe kansen met zich meebrengt. Het nieuwe station in het Maankwartier wordt dan een internationaal verkeersknooppunt.
  • Nadat de noordkant van het Maankwartier al tot leven is gekomen wordt het komende jaar de zuidkant vormgeven.
  • In vervolg op de brede maatschappelijke voorzieningen in Molenberg en Hoensbroek begint de bouw van nog twee BMV'en: in Hoensbroek-Zuid en in MSP. Daarnaast start de restauratie/vernieuwbouw van het Sint Janscollege, de school met beeldbepalende betekenis voor Hoensbroek.
  • De ontwikkeling van het Romeins kwartier in onze stad: het meer en beter laten zien van dit stuk Heerlense geschiedenis levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het centrum.
  • Het uitwerken van de transformaties in de zorg die de 3 decentralisaties met zich meebrengen. Een kwalitatieve evolutie in de lokale zorg, door een cultuuromslag bij burgers en samenwerkingspartners en een efficiëntere organisatie. Daarbij zoekt Heerlen naar verdere en/of andere samenwerking en gaat het bepaalde zorg anders inkopen.
  • De samenwerking op economisch en onderwijskundig vlak in de Smart Services Campus met APG, Universiteit Maastricht en de Provincie Limburg heeft een directe en concrete invloed op de Heerlense economie. Zowel bedrijven als het onderwijs kunnen zich hierdoor ontwikkelen. Daarnaast biedt de medische logistiek veelbelovende kansen voor nieuwe werkgelegenheid op onder andere Trilandis en Avantis.
Benieuwd waar het geld van de begroting in grote lijnen vandaan komt en naartoe gaat:
begroting 2017 in 1 oogopslag